Sobota, 20. dubna 2024

Starostové ministru Chalupovi řekli, že nechtějí CHKO Soutok

Starostové ministru Chalupovi řekli, že nechtějí CHKO Soutok

Velká většina starostů z Břeclavska nesouhlasí se záměrem vyhlásit novou Chráněnou krajinnou oblast (CHKO) Soutok na Břeclavsku. V podstatě všichni, až na nějaké výjimky, jsou proti, řekl ČTK ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) poté, co se s nimi dnes setkal. Podle ministra je nutné o projektu s vedením radnic v dotčeném území dále jednat.

"Diskuze tam (se starosty) byla složitá a velmi ostrá. Já si nedovedu představit, že bychom něco samosprávám nadiktovali a bez nich CHKO vyhlásili," uvedl Chalupa. Dokud spory neskončí, nelze podle něj o vyhlášení Soutoku uvažovat.

Ministr připustil, že v tomto projektu byla patrně již od počátku špatně zahájena diskuze o významu CHKO a výsledkem je současná odmítavá reakce starostů. Obávají se, že nové chráněné území by podstatně omezilo rozvoj měst a obcí, zastavilo by výstavbu a ztížilo využívání pozemků u CHKO.

Chráněná krajinná oblast by měla ležet v lužní krajině v okolí soutoku řek Moravy a Dyje. Táhne se od Lanžhota, kde nyní leží největší polesí v republice nazvané Soutok, zahrnuje okolí Břeclavi a zasahuje až k Lednicko-valtickému areálu.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČEÚ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů