Středa, 24. dubna 2024

CHKO Železné hory chystá mírnější podmínky pro rozvoj obcí

CHKO Železné hory chystá mírnější podmínky pro rozvoj obcí

Podmínky pro výstavbu a rozvoj obcí a pro zemědělství a lesnictví v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Železné hory by se mohly v některých místech zmírnit. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR chystá po projednání s obcemi a dalšími zájemci změny v dosavadním rozdělení území do čtyř zón ochrany odstupňované podle aktuálního stavu přírody. Sjednotit by se měly nejpřísněji chráněné lokality, mírnější pravidla by platila v místech s rozsáhlejší souvislou zástavbou, řekl ČTK vedoucí správy CHKO a pardubického střediska agentury Vlastimil Peřina.

"Čtvrté zóny, kde je ochranný režim nejméně přísný, mají v současnosti velice malou rozlohu. V souvisle zastavěných územích nebo průmyslových areálech na okrajích CHKO při přípravě nové zonace uvažujeme o tom, že by se rozloha do budoucna zvýšila," uvedl Peřina. Obyvatelům i podnikatelům by tak ubyla administrativní zátěž a omezení.

Stávající nejpřísněji chráněné první zóny jsou ve velkém počtu roztroušené po území CHKO, neboť krajina byla osídlena a intenzivně využívána už od středověku, dnes v oblasti leží více než 50 obcí. Podle Peřiny by se mohl počet malých segmentů snížit a některé části přejdou do mírnějšího režimu.

Agentura chce do vytváření nové zonace zapojit všechny, kterých se změny mohou dotknout. "Proto jsme nad rámec zákona přistoupili ke dvěma kolům jednání, abychom mohli podchytit skutečně všechny relevantní připomínky a podněty," uvedl Peřina. Nové rozdělení by mohlo vstoupit v platnost v polovině příštího roku.

CHKO Železné hory byla vyhlášena v roce 1991. Rozkládá se na ploše 284 kilometrů čtverečních, z nichž zhruba dvě třetiny leží v okrese Chrudim, zbytek v okrese Havlíčkův Brod. V oblasti rozdělené do čtyř zón je vyhlášeno 24 maloplošných zvláště chráněných území a 14 památných stromů, další se k vyhlášení připravují.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů