Úterý, 23. dubna 2024

Krkonošský park kvůli borůvkářům omezí přístup do části hor

Krkonošský park kvůli borůvkářům omezí přístup do části hor

I přes letošní malou úrodu borůvek bude správa Krkonošského národního parku (KRNAP) chránit vybraná území před případnými nájezdy sběračů borůvek. Od středy 20. července proto omezí přístup do některých oblastí Krkonoš. Opatření bude platit do 15. října, řekl dnes ČTK Radek Drahný ze Správy KRNAP.

KRNAP omezení vyhlásil pojedenácté, opatření se dotkne zhruba 15 procent celkové rozlohy parku a jeho ochranného pásma. "Vzhledem k malé úrodě borůvek způsobené jarními mrazíky a silnými dešti však neočekáváme velké problémy," uvedl Drahný.

Lidem, kteří omezení vstupu nebudou respektovat, hrozí pokuta až 10.000 korun. Podle strážců parku tuzemští sběrači borůvek nařízení většinou respektují, největší potíže působí sběrači z Polska.

Omezený bude například přístup do okolí Vosecké boudy, pramene Labe či okolí Liščí, Studniční, Černé a Světlé hory. Text opatření i s přílohami je možné najít na webu www.krnap.cz a na úředních deskách horských středisek. V terénu bude území s omezeným vstupem označeno informačními cedulemi v českém a polském jazyce. "Vydané opatření v žádném případě neomezí běžné návštěvníky, kteří nadále budou moci po turistických cestách a cyklotrasách procházet a projíždět bez omezení," řekl Drahný.

Správa KRNAP opatření vyhlašuje kvůli intenzivnímu sběru borůvek, při kterém sběrači devastují některé přírodní lokality. "Dalším důvodem je také ochrana klidu zvěře, zejména v době přivykání na lokality poblíž přezimovacích obůrek a v době říje," řekl Drahný.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů