Čtvrtek, 28. března 2024

V Africe má vzniknout nová velká přírodní rezervace

V Africe má vzniknout nová velká přírodní rezervace

Světový fond na ochranu přírody (WWF) dnes oznámil zahájení prací na vytvoření druhé největší přírodní rezervace na světě. Propojením 36 chráněných oblastí v pěti státech vznikne rezervace o rozloze 350.000 kilometrů čtverečních. Přírodní rezervace KAZA (Kavango-Zambezi) zahrne chráněné oblasti v Angole, Botswaně, Namibii, Zambii a Zimbabwe.

Měli by zde moct nerušeně žít a putovat sloni, leopardi a hroši, uvádí se v prohlášení WWF. "Park KAZA je mimořádný tím, že spojuje ochranu přírody s bojem proti chudobě," prohlásil ve Vídni šéf WWF Eberhard Brandes. Příjmy z cestovního ruchu půjdou podle něj přímo do rukou obyvatel. "Země i s přírodními poklady patří jim, kmenům a vesnickým společenstvím. Nikdo, ani vláda ani žádná nevládní organizace, jim nesmí nic předpisovat," prohlásil Philipp Goeltenboth, expert WWF na rezervaci KAZA.

Organizace odhaduje, že každých sedm turistů v Kaze potenciálně zajistí jedno pracovní místo, z kterého bude živeno až dalších 15 lidí. Jak uvedla WWF, projekt podporují již několik let její experti a každoročně na něj organizace věnuje dva miliony eur (48,86 milionu korun).

Pozitivní vliv by měl mít projekt i na biologickou rozmanitost. Nyní žije v oblasti asi 300.000 zvířat, nicméně skoro všechny na jednom místě. V Botswaně to je 135.000, zde se nacházejí zejména tlustokožci. V Angole jich je ale jen 800. Vytvoření migračních koridorů by mělo výrazně rozšířit životní prostor slonům a dalším zvířatům, soudí fond.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů