Pátek, 29. března 2024

Druhý kulatý stůl - další posun v jednání o budoucnosti Národního parku Šumava

Druhý kulatý stůl - další posun v jednání o budoucnosti Národního parku Šumava

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa znovu pozval ke kulatému stolu zástupce krajů, starostů, vědecké obce, sdružení Zachraňme Šumavu a ŠumavaPro a představitele politických stran zastoupených v poslanecké sněmovně. V debatě o budoucnosti Národního parku Šumava a jeho nového zákona byl zásadním tématem proces vymezování jednotlivých zón a společný výbor národního parku.

Hlavním bodem druhého zasedání pracovní skupiny byla charakteristika jednotlivých zón a jízdní řád pro jejich vyhlašování. Správa šumavského parku předložila na jednání plán péče na dalších 45 let, rozdělený do třech období po patnácti letech, a návrh opatření, která by vedla k převedení některých lokalit ze zóny II A do první zóny.

"Jednotlivé lokality teď projednáme s obcemi, se kterými si vyjasníme jejich postoje a připomínky k našemu návrhu. S mnoha šumavskými starosty jsem už mluvil a považuji za důležité říct, že bez obcí se rozhodovat nebudeme," řekl po jednání ministr Tomáš Chalupa. "Důležité je najít obecný konsenzus, a to nejen tady kolem jednacího stolu, kde sedí dva starostové. V katastru Šumavy je 22 obcí a ony se k tomu musejí vyjádřit, ony mají tu největší místní znalost," dodal.

Návrh zákona počítá se členěním parku do tří zón. Do první zóny by měla patřit celistvá, plošně rozsáhlá území s nejvýznamnějšími přírodními hodnotami. Do druhé zóny by měla patřit území s ekosystémy, které budou vhodné pro šetrné, přírodě blízké hospodaření. Návrh zákona počítá se členěním druhé zóny na dvě části - na část A a část B. Část A by mělo vedení parku systematicky připravovat na vstup do první zóny, zatímco část B do prvních zón včleněna nebude. Třetí zóna by měla být vyčleněna na hospodářskou činnost, turistiku a sportovní aktivity.

Dalším bodem jednání byl i společný výbor národního parku, ve kterém by měli zasednout zástupci samosprávy a odborníci na životní prostředí. Diskutéři řešili kompetence všech devíti zástupců, otázku frekvence jednotlivých zasedání nebo délku funkčního období členů výboru, která by měla být sedm let.

Na jednání se zástupci dohodli na tom, že na dalším kulatém stole bude předložen detailní návrh rozpisu kompetencí rady a jejích členů a budou dále rozpracovány připomínky jednotlivých skupin, které se jednání účastní. Ustavena byla i pracovní skupina, která se bude zabývat přesnou definicí kompetencí správy parku. Další setkání u kulatého stolu se bude konat zhruba za tři týdny.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů