Pátek, 19. dubna 2024

V Olomouckém kraji vzniknou nová chráněná území Natura 2000

V Olomouckém kraji vzniknou nová chráněná území Natura 2000

V Olomouckém kraji letos přibude deset chráněných území zařazených do soustavy Natura 2000. Nové přírodní rezervace a památky evropského významu vyhlásí hejtmanství. Doposud je na území regionu šest takto chráněných oblastí. Novinářům to dnes řekl mluvčí hejtmanství Ivo Heger.

Nová chráněná lokalita vznikne například v okolí Bílé Lhoty, kde se vyskytuje významný druh netopýra velkého. Další přírodní památkou bude Černé jezero u Zlatých Hor, ve kterém žije čolek karpatský. Na seznam chráněných lokalit přibude i rezervace Království u Grygova se vzácným ekosystémem planě rostoucích rostlin a volně žijících živočichů. Další vzniknou u Raškovy Vsi, Protivanova či Týna nad Bečvou.

"Cílem soustavy chráněných území Natura 2000 je zabezpečit ochranu těch druhů živočichů, rostlin a typů přírodních stanovišť, které jsou z evropského pohledu nejcennější, nejvíce ohrožené, vzácné či omezené svým výskytem," uvedl náměstek hejtmana Pavel Horák (KDU-ČSL).

Natura 2000 je soustava chráněných území, které vytvářejí na svém území podle jednotných principů všechny státy EU. Vytvoření soustavy Natura 2000 ukládají státům dva nejdůležitější právní předpisy EU na ochranu přírody.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů