Čtvrtek, 28. března 2024

Tetřevům kácení nevadí, tvrdí správa Šumavy

Studii o vlivu turistiky a dřevařů na vzácné ptáky si správa parku objednala u amatérů, varují odborníci.

Tetřevům kácení nevadí, tvrdí správa Šumavy

Chráněným tetřevům hlušcům nevadí turistický ruch ani těžba dřeva. A proto by teď Šumava mohla otevřít části lesa, kam se dřív právě kvůli jejich ochraně nesmělo. S překvapivým tvrzením přišlo vedení Národního parku Šumava.

Podle odborníků je však studie, o níž správa parku své tvrzení opírá, scestná, protože autoři "převratné" studie za 200 tisíc korun jsou amatéři.

"Je to naprosto nerelevantní studie. Nedodržuje ani formální záležitosti, jako je například psaní latinských jmen. A člověk se nedoví, kdo jsou její autoři. V podpisu je jen jedno jméno a kolektiv," vypočítává Zdeněk Vermouzek, ředitel České ornitologické společnosti. "Ta studie je nevěrohodná a v rozporu s tím, co říká řada dalších studií napříč Evropou. Spíš budí pocit, že byla vytvořena účelově."

"Národní park Bavorský les reaguje na výsledky studie s podivem. Na základě více než 2200 dokladů o výskytu tetřeva bylo možné prokázat, že tlak turismu vede k vytlačování ptáků z příhodných stanovišť," reagoval Jörg Müller, vedoucí výzkumu a dokumentace správy Bavorského lesa na německé straně Šumavy.

"Jsem jen milovník přírody"

Práci, která zatím neprošla oponenturou a ani ji nepublikoval žádný odborný časopis, prezentoval veřejnosti počátkem týdne náměstek ředitele šumavského parku Jiří Mánek. Jako autor je podepsaný Karel Plaňanský, který sám přiznává, že je profesionální lesník, že nemá vědeckou hodnost a nikdy nepublikoval jediný vědecký text.

"To neznamená, že když někdo nepublikuje, tak o tom nic neví. Člověk se nemusí honit za docenturou... Já si tetřeva vážím a vím o něm nejvíc v republice," řekl HN Plaňanský.

K autorství studie se hlásí i Slovák Jozef Dúha, který tvrdí, že je renomovaným odborníkem na tetřevy. Seznam vědeckých prací, které publikoval, ovšem odmítl zaslat.

"Jejich seznam vám nedám, protože můj profesní životopis a seznam prací je moje osobní záležitost. Víte, e-mail je nebezpečná věc," řekl Dúha.

Park: Jsou to skuteční odborníci

Slovenská ornitologická společnost však hodnotí Jozefa Dúhu jako člověka, který se tetřevem ve volné přírodě nezaobíral.

"Jediné, co v ornitologii dělal a publikoval, byly odchovy v zoologické zahradě. Na to, aby posuzoval tetřeva na Šumavě, neprokázal dostatečnou erudovanost ve vědeckých publikacích," řekl o Dúhovi Jozef Ridzoň, ochranář ze Slovenské ornitologické společnosti.

Tetřev hlušec je kriticky ohrožený druh, který v Česku žije už pouze na Šumavě v počtu asi tří set kusů. Závěr studie doslova říká, že "jak lesnická činnost, tak i turismus nemá trvalé následky pro populaci tetřeva". Oproti tomu tříletá studie, kterou si nechal zpracovat Bavorský les na německé straně Šumavy, je nekompromisní: "Čím více turistů, tím méně tetřevů."

Vedení parku tvrdí, že zmíněné autory si vybralo, jelikož je považuje za skutečné odborníky. A studii bude moci nyní využít k tomu, aby otevřela stezku Luzenským údolím, která byla právě kvůli tetřevům zavřená. "Výsledky té studie nám dávají naději, že bychom ji mohli po odsouhlasení dalšími úřady otevřít," shrnul mluvčí parku Pavel Pechoušek.

A studie otevírá vedení parku cestu i k snadnějšímu kácení. Tvrdí totiž, že tetřevovi nevadí ani dřevorubecké práce. Přitom právě kvůli tetřevům loni Česká inspekce životního prostředí zastavila kácení na Smrčině, protože se jednalo o jádrové území, na kterém tetřevi hlušci hnízdí.

To neznamená, že když někdo nepublikuje, tak o tom nic neví. Člověk se nemusí honit za docenturou. Já si tetřeva vážím a vím o něm nejvíc v republice.
Karel Plaňanský
lesník a jeden z autorů převratné studie o tetřevech

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů