Čtvrtek, 28. března 2024

Krkonoše a Šumava oslavují Den Země

Krkonoše a Šumava oslavují Den Země

Několik zajímavých akcí v rámci oslav Dne Země přichystaly pro veřejnost Správy našich dvou největších národních parků - Krkonoš a Šumavy. Od čtvrtka 19. dubna až do pondělí 23. dubna probíhá v národních parcích sedm událostí doprovázejících tento mezinárodní svátek ochrany přírody, který letos připadne na neděli 22. dubna.

Sobotu 21. dubna odstartuje ve vrchlabském zámeckém parku brigáda nazvaná Klíče od parku. Akce je určena široké veřejnosti. Každý, kdo přijde a pomůže s úklidem zdejšího parku, dostane DVD s novým patnáctiminutovým filmem nazvaným "O lese a vodě" režiséra Libora Špačka, který jej natáčel v Krkonoších.

Středisko environmentální výchovy Kašperské Hory oslavovalo již dnes a další akce plánuje na 24. 4., 26. 4., 27. 4. a 11. 5. Jejich společným tématem je putování přírodou národním parkem a chráněnou krajinnou oblastí Šumava. Na 760 dětí z regionálních základních škol absolvuje ve skupinkách trasu tak, jakoby procházely celou Šumavou. Před každým stanovištěm projdou některým ze šumavských biotopů, jakými jsou lesy, louky, vodní plochy, toky nebo rašeliniště, aby v něm mohly prokázat svou pohybovou zdatnost a zručnost.

Den Země je mezinárodní oslava věnovaná planetě Zemi, která se každoročně koná 22. dubna. První Den Země byl slaven v San Franciscu v roce 1970. V roce 1990 se k Americe připojil i zbytek světa a 22. duben se stal Mezinárodním dnem Země.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů