Čtvrtek, 28. března 2024

Stráský: Zvláštnější než práce ředitele Šumavského národního parku je jen Sahara a Himaláje

Stráský: Zvláštnější než práce ředitele Šumavského národního parku je jen Sahara a Himaláje

Jan Stráský se rozloučil s novým vedením Správy Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava. Od nového ředitele Jiřího Mánka dostal na památku dřevěnou desku s básní, která shrnuje jeden a půl roku Stráského působení v čele parku.
S novým vedením Správy Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava se osobně rozloučil její bývalý ředitel Jan Stráský. "Mohu zodpovědně prohlásit, že nic zvláštnějšího, než je práce ředitele Správy Národního parku Šumava, jsem za více než sedmdesát let svého života ještě nezažil," uvedl Stráský, který v minulosti zastával funkce ministra dopravy, zdravotnictví, byl posledním federálním premiérem a v době kdy abdikoval Václav Havel, suploval i úlohu prezidenta České republiky. "Zvláštnější už je jen Sahara a Himaláje," dodal s úsměvem Jan Stráský, který je dlouholetým předsedou Klubu českých turistů a jeho velká záliba v cestování je veřejně známá.
První červencové dny strávil Jan Stráský na dovolené v Chorvatsku. "Měli jsme naplánované nějaké výlety, ale musím přiznat, že jsem tentokrát opravdu hlavně odpočíval. V poslední době mě práce ředitele již velmi unavovala," doplnil Stráský.
Na rozloučenou mu nový ředitel správy parku Jiří Mánek předal dar - dřevěnou desku, na které byla vyryta báseň shrnující rok a půl Stráského působení v čele správy parku a také skleněný půllitr s logem parku a daty ohraničující dobu, po kterou ho Stráský vedl. "Půllitr bude mít čestné místo v mé sbírce," uvedl Stráský.
I když Jan Stráský odchází z čela Národního parku Šumava, další práce pro Šumavu se v žádném případě nevzdává. "Teď cítím úlevu, ale zároveň vím, že v budoucnu mohu kvalifikované pomáhat," dodal Stráský.
To si přeje i nový ředitel správy parku Jiří Mánek. Sám měl za svůj profesní život v čele parku možnost pozorovat čtyři ředitele. Ivana Žlábka, Aloise Pavlíčka, Františka Krejčího a Jana Stráského. Pod třemi sloužil. Pavlíčkovi a Stráskému dělal náměstky. "S příchodem každého ředitele se měnila koncepce a všechno začínalo tak trochu od nuly. Každý si před sebe dával velká předsevzetí a byl odhodlán ke změnám. Nejblíže mi byl určitě ředitel Stráský, kterého si mimořádně vážím. A proto musím říci, že nic zásadního měnit nehodlám. Nemusím tak před sebe klást žádná mimořádná předsevzetí," uvádí Mánek.
Plánuje jen některé menší změny. "Chci více spolupracovat s vědeckou obcí a i s národním parkem Bavorský les. Chci se intenzivněji věnovat organizaci jako takové a rozhodně se budu muset více zaměřit na rostoucí nepoměr mezi příjmy správy a výdaji na ochranu přírody. S novým náměstkem Jiřím Kvapilem začínáme číst čísla a ekonomické ukazatele organizace což jsem před tím nedělal. Již po týdnu spatřuji rezervy. Budu muset méně důvěřovat a více prověřovat," uvedl Mánek.
ve Vimperku 12. července 2012
Pavel Pechoušek
tiskový mluvčí
Správa NP a CHKO Šumava

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů