Středa, 24. dubna 2024

Správa parku Podyjí svádí boj s rostlinou netýkavkou žláznatou

Správa parku Podyjí svádí boj s rostlinou netýkavkou žláznatou

Ochranáři svádějí v Národním parku Podyjí boj s okrasnou rostlinou netýkavkou žláznatou, která právě v těchto dnech rozkvétá. Pochází z podhůří Himálaje a do Evropy se dostala v minulém století, aby krášlila zahrady. V Podyjí se ale rozšířila natolik, že vytvářela jednolitá pole. Invazi se sice podařilo zastavit, stále je ale nutné tyto rostliny likvidovat, řekl dnes ČTK David Grossmann z vedení parku.

Netýkavka dorůstá až do dvou metrů a má narůžovělé květy se silně aromatickou vůní. Podyjím se nekontrolovatelně šířila po březích řeky Dyje. Místy zcela vytlačila původní rostliny.

Invazi se podařilo zastavit před deseti lety díky práci správců parku, brigádníků a paradoxně i povodním, které zničily netýkavková pole. Boj s rostlinou trval sedm let. Bylo ji nutné vytrhávat z člunů. Do údolí řeky se ale nadále vrací. Podle vedení správy parku je nutná její důsledná kontrola. Je totiž schopná se ve velmi krátké době rozrůst na velká území.

Překvapivě se ukázalo, že v boji s rostlinou výrazně pomohly v srpnu 2002 povodně. Živel nedovolil netýkavce dokončit její vývoj a výrazně poškodil i její semennou banku, uvedl Grossmann. Břehy Dyje strážci parku od té doby každý rok pečlivě monitorují a jednotlivé netýkavky okamžitě likvidují.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů