Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nový ředitel chce, aby Šumava nebyla národním parkem - reakce Hnutí DUHA

Nový ředitel chce, aby Šumava nebyla národním parkem - reakce Hnutí DUHA

Nový ředitel Jiří Mánek navrhne, aby Šumava byla vyřazena se seznamu mezinárodně uznávaných národních parků a převedena do jiné kategorie chráněných území světové klasifikace [1]. Oznámil to hned po svém jmenování Radě NP Šumava [2]. Podle Hnutí DUHA tím chce oslabit silnou mezinárodní pozici národního parku, který chrání významnou část světového přírodního dědictví ještě před plánovaným schválením nového zákona o Šumavě. Světový svaz ochrany přírody (IUCN) v březnu varoval českou vládu, že Šumavu ze seznamu světových národních parků vyškrtne, bude-li přijat zákon v podobě, kterou navrhuje ministr Tomáš Chalupa [3].

Světový svaz ochrany přírody (IUCN) v minulosti konstatoval, že národní park na Šumavě chrání unikátní přírodní hodnoty, "snížení stupně jeho ochrany na vnitrostátní úrovni změnou jeho kategorie národního parku by však mělo určitě katastrofické následky pro ochranu této velmi hodnotné oblasti. Dlouhodobý cíl návratu k přirozenému ekosystému, pokud bude skutečně realizován, by měl dostačovat jako zdůvodnění pro udržení národního parku v kat. II." Světový svaz ochrany přírody ale doporučil jako podmínku pro udržení mezinárodní klasifikace mimo jiné rozšířit a scelit nejpřísněji chráněné první zóny do 3-5 let na 30-40% rozlohy parku a vyloučit v nich zásahy proti kůrovci [4].

Ze zhruba tří set evropských národních parků jich má 245 tento statut přiznaný i Světovým svazem ochrany přírody (IUCN), dosud včetně naší Šumavy a Podyjí [5]. Jiří Mánek chce ale o mezinárodně uznané označení národní park Šumava připravit.

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl:
"Ačkoliv Šumava patří mezi mezinárodně proslulé národní parky a chrání významné přírodní dědictví na planetě, Jiří Mánek chce navrhnout její vyřazení ze světového seznamu národních parků. To je jako kdyby Václav Klaus prosil UNESCO o vyškrtnutí Pražského hradu ze seznamu světového kulturního dědictví, protože by tam chtěl LUKOIL postavit rafinérskou věž."

"Aby samotný ředitel národního parku takhle poplival prestiž krásné šumavské přírody i instituce, kterou řídí, to nemá obdoby. Jiří Mánek tak nepřímo potvrdil pro koho doopravdy pracuje - kmotrovský záměr postupně oslabit až zrušit národní park na Šumavě nabývá konkrétních rozměrů. Pak už stačí jen oficiálně přejmenovat Národní park Šumava na Těžařský park chráněných šumavských holosečí. Šumava tak pochopitelně přijde nejen o prestiž, ale i o tisíce turistů, kteří sem jezdí z celého světa za divokou přírodou."

Kontakty:
Jaromír Bláha, telefon 731 463 929, email jaromir.blaha@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů