Čtvrtek, 28. března 2024

Češi jedou zachraňovat panenskou přírodu Gruzie

Češi jedou zachraňovat panenskou přírodu Gruzie

Nedotčené lesy, pastviny a malebné vesničky s původními obyvateli, kteří žijí podle starých tradic. Oblast Tušeti na východě Gruzie zařadil server Yahoo! Travel mezi deset nejzajímavějších dosud nepoznaných míst světa - a právě toto území budou Češi připravovat na to, aby přežilo stále silnější nájezdy turistů.

Gruzínská vláda pozvala pět českých ochranářů, kteří mají zkušenosti s tím, jak skloubit ochranu přírody a turismus, aby z Tušeti pomohli vybudovat chráněnou krajinnou oblast (CHKO). Je to jedna ze dvou prvních CHKO, které v této kavkazské zemi vzniknou.

Gruzie se v posledních letech učí přizpůsobit se sílícímu přílivu turistů. Návštěvníků totiž do země proudí stále víc a zajímají se právě o odlehlé, nedotčené oblasti. Jenže tamější obyvatelé nemají s turistikou prozatím velké zkušenosti. "Právě proto si zavolali ochránce z Česka. Vědí, že jsme hustě zalidněná země, která má zároveň krásnou přírodu. A že díky promyšlenému systému je možné poslat do přírody turisty, ale zároveň ji nenechat zdrancovat," říká Michael Hošek z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Její zástupci spolu s lidmi z Krkonošského národního parku odlétají do Gruzie na první část mise v úterý. "Strávíme tam zhruba čtrnáct dní. V první fázi budeme mapovat krajinu, promluvíme s lidmi z místních komunit, seznámíme se s územím a pak nakreslíme návrh jednotlivých zón podle předpokládaného způsobu využívání," plánuje Hošek.

Gruzínci do Krkonoš

Pak gruzínské straně předají návrh plánu péče, kde vytyčí určitá území podle toho, jak jsou vzácná. "Některá vyčleníme pro nedotčený les, jiná třeba pro pastevectví a další pro zástavbu a rozvoj turistického zázemí," vysvětluje Hošek.

Celá mise bude trvat dva roky a české ministerstvo zahraničí za ni zaplatí dva a půl milionu korun. Češi pojedou do Gruzie několikrát, budou opakovaně pracovat s tamními lidmi, pořádat pro ně školení a semináře, aby tamější obyvatelé péči o CHKO správně pochopili. Gruzínci se naopak vypraví do Krkonoš, aby viděli, jak park funguje v praxi.

Podpora trvá od roku 2008

Česko si Gruzii vytyčilo jako jednu z prioritních zemí, kterým pomáhá v rozvoji. "Podpora Gruzii trvá už od roku 2008. Když tehdy došlo k vojenskému konfliktu mezi Ruskem a Gruzií, vyčlenila česká vláda na mimořádnou pomoc 150 milionů korun," říká Kateřina Šilhánková z České rozvojové agentury, která peníze rozděluje.

Z této sumy jsou placeny i projekty pro životní prostředí, kterých už česká strana v Gruzii několik udělala. Například instalovala první solární panely v oblasti Tušeti a místním lidem na střechu umístila solární ohřívače teplé vody.


Dvouletá pomoc

2,5 MILIONU KORUN
zaplatí české ministerstvo zahraničí za dvouletou misi, která pomůže z oblasti Tušeti vytvořit chráněnou krajinnou oblast se zónami, které turistům a zástavbě určí jasná pravidla.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů