Úterý, 16. dubna 2024

Mohelno shání s ochránci peníze na obnovu vzácné hadcové stepi

Mohelno shání s ochránci peníze na obnovu vzácné hadcové stepi

Městys Mohelno chce sehnat v evropských fondech miliony korun na lepší údržbu Mohelenské hadcové stepi. Tato národní přírodní rezervace byla letos rozšířena o desítky hektarů. Místy ale zarůstá náletovými dřevinami, což škodí unikátním druhům rostlin a živočichů. Vedení městyse připravuje projekt ve spolupráci s ochránci přírody, řekl dnes ČTK starosta Mohelna Jiří Kostelník.

Městys pomáhá s péčí o rezervaci dlouhodobě. "Na step jsme hrdí. Takže sháníme nějaké granty, i když by nám to jako obci mohlo být jedno," řekl starosta. Podotkl, že se to nedělá kvůli posílení turistiky, ale kvůli ochraně lokality. Podle odhadu městyse step ročně navštíví kolem 8000 lidí. "My bychom rádi, kdyby se počet návštěvníků nezvyšoval, protože to rezervaci devastuje," uvedl. Územím vedou i cyklostrasy. Jezdci na kolech i pěší step poškozují, když se pohybují tam, kde nemají. Zůstávají po nich i odpadky.

Území rezervace teď bylo rozšířeno o další cenná území v sousedství na 109,5 hektaru, a to s splatností od 1. července. Rezervace, která byla poprvé vyhlášena v roce 1933, původně zabírala 57 hektarů.

S novým vyhlášením rezervace byl schválen desetiletý plán péče, na jehož provádění podle Kostelníka ale stát nemá dost peněz. Je potřeba kácet náletové dřeviny, mimo jiné akáty. "Akát je invazní dřevina, s tou tam bojují už od 30. let," podotkl. V chystaném projektu je i přeznačení cest a kosení louky, na níž žijí kriticky ohrožení syslové. Podle ochránců přírody jsou také některá místa nahusto zarostlá borovicemi.

Step s hadcovým podložím patří mezi nejcennější přírodní lokality v ČR. "Jsou tam velmi vzácné druhy, které na území republiky na jiném místě buďto nenajdeme vůbec, nebo jen velmi zřídka, a to v případě živočichů i rostlin," řekl ČTK Leoš Štefka, vedoucí Správy CHKO Moravský kras, která se o step od loňska stará. Iniciativu Mohelna Štefka velmi vítá. Ochránci sice dávají nějaké peníze do odlesňování stepi a na spásání trávníků ovcemi. Ale tak zásadní opatření, jaké připravuje obec, by v nejbližší době nebyli schopni financovat, uvedl.

Zvětráváním hadců se v mohelenské stepi do půdy uvolňuje hořčík a další kovy. Tyto podmínky u mnohých rostlin způsobují zakrslý růst - nanismus. Jiné druhy rostlin jsou zase na takovém podloží závislé a nerostou jinde. Hornina hadec je také příčinou vyšších teplot v lokalitě, protože akumuluje teplo.

Věra Stejskalová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů