Pátek, 19. dubna 2024

Drzost, kterou na Šumavě nepamatují. Zloděj kradl dřevo v první zóně

Drzost, kterou na Šumavě nepamatují. Zloděj kradl dřevo v první zóně

Lesníci Správy Národního parku Šumava načapali zloděje dřeva, který kácel a kradl v první zóně ochrany přírody. Takovou drzost lesníci z parku nepamatují. Hodnota dřeva jde těžko vyčíslit.

Takovou drzost nepamatují v Národním parku Šumava ani ti služebně nejstarší lesníci. Loupež v první zóně. Parta zlodějů kradla dřevo v lese, který spadá do první zóny ochrany přírody, kde se les nechává na vždy svému přirozenému vývoji.

"V parku pracuji od jeho založení, ale nic podobného jsem tu ještě nezažil," kroutí hlavou Václav Drha, vedoucí územního pracoviště Prášily, který v neděli zloděje načapal přímo při kácení a nakládání dřeva nedaleko Malého Boru na Prášilsku.

"Oni nebyli vůbec překvapení, nebránili se, nehádali se, nechtěli utíkat," popisuje setkání zkušený lesník. Využili dobré přístupnosti lokality, přijeli traktorem a dřevo nakládali přímo na přistavený valník. "Jeden místní expert jim prostě řekl, že je vše domluvené, nemusí se ničeho bát, ať tam jedou, dřevo pokácejí, přivezou a o výdělek se podělí. Oni si vzali traktor a jeli," uvádí Drha.

Zloději stihli pokácet asi 40 stromů. Přibližně sto let staré smrky, břízy, borovice, břízy nebo jeřáby. Zhruba polovinu odvezli, ta druhá zůstala na svém místě.

"Pokácené stromy čeká jejich původní osud - přirozený rozkladný proces v jednom z nejcenějších území národního parku," uvádí Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

Případ teď řeší Policie ČR ze Železné Rudy.

Problém může mít s určením způsobené škody. Hodnota dřeva nejde vyčíslit tak jednoduše, jak se na první pohled zdá. "Je to rarita. V prvních zónách se nezasahuje, dřevo se netěží, tím pádem neprodává," uvádí Jan Kozel, náměstek ředitele Správy Národního parku Šumava pro lesní ekosystémy. Cenu lze odvodit jen od běžné ceny dřeva ve druhých zónách. "Pokud by takové stromy rostly ve druhých zónách. Pak by se jeden kubík prodával za zhruba 1400 korun a způsobená škoda by tedy dosáhla asi 56 tisíc korun," vysvětluje náměstek Kozel.


Ve Vimperku dne 28. 8. 2012

Pavel Pechoušek
tiskový mluvčí
Správa NP a CHKO Šumava

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů