Pátek, 29. března 2024

Na krušnohorský Klínovec povede nová cesta a vodovod za 69 mil.Kč

Na krušnohorský Klínovec povede nová cesta a vodovod za 69 mil.Kč

Na nejvyšší krušnohorský vrchol Klínovec povede nová silnice, jež nahradí současnou nevyhovující komunikaci. Současně s celkovou rekonstrukcí silnice dojde i na výstavbu vodovodu a kanalizace mezi Klínovcem a Božím Darem. Stavba, která právě začíná, potrvá do podzimu 2013 a celkové náklady se pohybují kolem 69 milionů korun. ČTK to dnes řekl božídarský starosta Jan Horník.

Značně poškozená silnice, na níž se nejvíce podepsalo drsné klima Krušných hor, získala dotaci z programu na podporu přeshraničního dopravní propojení v oblasti Centrálního Krušnohoří. Souběžně s tímto projektem dojde konečně i na nezbytnou kanalizaci a vodovod, podotkl Horník. "Pokud má v budoucnu dojít na rekonstrukci hotelu na Klínovci, tak bez vodovodu a kanalizace by to rozhodně nebylo možné," dodal.

Rozložení prací do dvou roků je podle Horníka nezbytné kvůli krátké stavební sezoně v Krušných horách, zvláště pak v lokalitě Klínovce. Kvůli stavbě musejí počítat s částečným omezením i turisté mířící na vrchol. "Omezení se tu týkají především pohybu po vyfrézované vozovce. Rychlost byla snížena na 30 kilometrů v hodině a dávat pozor je nezbytné na odlétající štěrk. Letos stavbaři skončí asi v říjnu a začnou zase v dubnu," dodal Horník.

Na Klínovci už letos začala také několik let připravovaná obnova historické rozhledny. Boží Dar jako vlastníka objektu přijde její oprava na 10,8 milionu korun. Původní věž z roku 1884, která byla vážně poškozena a navíc vychýlena od svislé osy skoro o půl metru, už dělníci rozebrali. Nyní vzniká nová deska pro základ věže a nový tubus, který bude opět obložen kameny. Oprava rozhledny má skončit, stejně jako silnice, příští rok na podzim.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů