Pátek, 19. dubna 2024

Unikátní fotografie zvou k návštěvě Národního parku Podyjí

Unikátní fotografie zvou k návštěvě Národního parku Podyjí

Jedinečnost Národní parku Podyjí představí rozsáhlá výstava zastřešující hned tři instalace fotografií. Vzácné druhy rostlin a živočichů nebo přírodní rozmanitost národního parku si mohou návštěvníci prohlédnout v pražské galerii Písecká brána do 14. října. Výstavu připravilo Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci se Správou NP Podyjí a federací Europarc.

Součástí slavnostní vernisáže byl i křest souboru knih o Národním parku Podyjí. Dvě výpravné publikace byly tematicky pokřtěny přímo vodou z řeky Dyje. Na publikacích se autorsky významně podílel Bohumír Prokůpek, známý fotograf krajiny. První kniha je obsahuje řadu černobílých fotografií, druhá zachycuje NP Podyjí v barvě a textově je členěna do tří velkých témat: příroda, lidé, místopis.

První část výstavy tvoří expozice s názvem "Galerie rozmanitosti Podyjí", která byla vytvořena u příležitosti kampaně Ministerstva životního prostředí Dny Národního parku Podyjí v Praze. Fotogalerie ohrožených druhů rostlin a živočichů tu reprezentuje pestrost národního parku, který je známý svou malou rozlohou a přitom velkou rozmanitostí. Jednotlivé panely veřejnost seznámí slovem i písmem s devíti chráněnými rostlinami a živočichy, vstupní panel pak představuje území národního parku a jeho svébytnost.

Další částí expozice s názvem "NP Podyjí" na deseti panelech přehledně mapuje celý národní park. Každý výstavní panel představuje jedno z následujících témat: Hrady a zámky, Botanika, Zoologie, Lesy, Nelesní plochy, Obce, Památky, Řeka Dyje, Údolí.

Trojlístek výstav uzavírá expozice "Naše národní parky, zelené mosty Evropy", která je putovní výstavou Ministerstva životního prostředí. Fotografie zachycují přírodu a krajinu všech čtyř národních parků České republiky a jejich přeshraniční partnerská chráněná území.

Expozice byla připravena ke stému výročí založení prvních národních parků v Evropě v roce 1909. Do Podyjí zavítala o dva roky později v souvislosti s dvacetiletým výročím vzniku místního národního parku. Na přípravě expozice spolupracovalo Ministerstvo životního prostředí s federací Europarc, Agenturou ochrany přírody a krajiny a správami všech českých národních parků.

Hlavním cílem kampaně Dny NP Podyjí v Praze je pozvat návštěvníky do našeho nejmenšího národního parku, který je výjimečnou ukázkou zachovalého říčního údolí v bohatě zalesněné krajině jihozápadní Moravy. Pro Národní park Podyjí jsou charakteristické mimořádné scenérie, tvořené pestrou mozaikou skalních amfiteátrů a srázných stěn, meandry, množstvím rozsáhlých suťových polí a těžko prostupnými stržemi, ale i nivními loukami podél Dyje. Svou zachovalostí a přírodní rozmanitostí nemá Národní park Podyjí obdoby v celé střední Evropě.

Kontakt pro více informací:

Matyáš Vitík

vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí MŽP

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů