Úterý, 23. dubna 2024

V Česku roste zájem o kontejnery na drobný elektroodpad

V Česku roste zájem o kontejnery na drobný elektroodpad

V České republice roste zájem o kontejnery pro drobná vysloužilá elektrozařízení, zatím jich je 4178. Do kontejnerů lidé odevzdali 168,7 tuny drobného elektroodpadu, uvedla v úterý Hana Ansorgová ze společnosti Asekol, která organizuje sběr a recyklaci elektroodpadu.

Drobná elektrozařízení patří k nejhůře tříděným druhům elektroodpadu. Kvůli jejich malým rozměrům je mnohem jednodušší je vhodit do popelnice, než odnést například na sběrný dvůr. "Je prokázáno, že lidé třídí tím spíše, čím blíže mají sběrné místo. U drobných elektrozařízení to platí dvojnásob. Podle reprezentativního průzkumu, který jsme si nechali loni vypracovat, končí v popelnici například polovina vyhozených elektrických hraček," uvedla Ansorgová.

Firma proto v loňském roce rozběhla projekt, kdy zdarma rozmisťuje nádoby na elektroodpad na žádost obcí, firem a škol. "Ukázalo se, že tímto způsobem lze vybrat i sedmkrát více drobných elektrozařízení než dříve. To nás motivovalo, abychom projekt rozšířili, a zároveň hledali i další cesty sběru malých spotřebičů," vysvětluje Ansorgová.

Kontejnery jsou dvojího druhu, stacionární pro exteriéry a E-box, který patří na obecní úřady, do firem a škol. "O obě nádoby je obrovský zájem. E-boxů jsme od loňského května rozmístili 1985, zatímco do 1870 škol, které se zapojily do Recyklohraní, dalších 2115 nádob," sdělila Ansorgová.

Z E-boxů Asekol zatím vybral 17 750 kg a z nádob ve školách dalších 97 960 kg elektroodpadu. Společně se stacionárními kontejnery se jedná o 168 700 kg drobných elektrozařízení, které se místo skládky či spalovny dočkaly recyklace. Kromě těchto nádob mohou lidé samozřejmě třídit elektroodpad i na tradičních místech: sběrných dvorů, při mobilních svozech, v obchodech při nákupu nových elektrozařízení nebo v opravnách a servisech spotřebičů. Celkem Asekol provozuje více než 10 000 sběrných míst.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů