Sobota, 20. dubna 2024

Zpětný odběr elektrozařízení v uplynulém roce stagnoval

Ekonomickou krizi zaznamenaly už i kolektivní systémy ASEKOL a ELEKTROWIN, které u nás zajišťují sběr a recyklaci zhruba 80 % všech vysloužilých elektrozařízení.

Zpětný odběr elektrozařízení v uplynulém roce stagnoval

Loni lidé totiž nejen méně nakupovali nové elektrospotřebiče, ale do systému zpětného odběru vraceli i méně starých přístrojů.

Kolektivní systém ASEKOL v roce 2010 zpětně odebral 16 547 tun vysloužilých elektrozařízení. Ve srovnání s rokem 2009 tak v jeho bilanci došlo k mírnému poklesu, a to o 4 %. Obdobné výsledky zaznamenaly rovněž další kolektivní systémy. Podle předběžných dat společnost ELEKTROWIN loni sebrala a zajistila recyklaci 25 360 tun starých spotřebičů, což v meziročním srovnání představuje pokles o 11 %. Přitom v posledních pěti letech, kdy v České republice zpětný odběr elektrozařízení už funguje, běžně docházelo k dvaceti až čtyřicetiprocentním meziročním nárůstům vybraného elektroodpadu.

Poprvé se tak v minulém roce množství recyklovaných spotřebičů zastavilo na hodnotách z roku předešlého. Jedním z hlavních důvodů tohoto stavu podle názoru kolektivních systémů je ekonomická krize. Lidé spotřebiče méně často nakupovali, a méně se tedy i starých přístrojů zbavovali - a místo toho si je raději nechávali opravit.

>>Za důvod plošného poklesu zpětně vybraného množství elektrospotřebičů v loňském roce můžeme pokládat stále výrazně se projevující ekonomickou krizi. Zatímco firmy se trendu snižování nákladů úspěšně přizpůsobily již v roce 2009, domácnostem trvala adaptace o rok déle,<< konstatoval jednatel společnosti ASEKOL Mgr. Jan Vrba a doplnil: >>Lidé používají své spotřebiče déle, více zvažují investici do modernějšího výrobku, což se projevuje v menší frekvenci nákupů nového modelu. Například ještě v roce 2006 si domácnosti pořizovaly novou televizi průměrně jednou za osm let, v současné době jsou však v 55 % domácností televize běžně starší více než 10 let.<<

Kolektivní systémy zpětného odběru ASEKOL a ELEKTROWIN dlouhodobě zajišťují sběr a recyklaci přibližně 80 % všech vysloužilých elektrozařízení v České republice. Provozují sběrnou síť s více než 11 tisíci místy, kam občané mohou bezplatně odevzdat k recyklaci své nepotřebné staré spotřebiče.

Opakované průzkumy přitom například ukazují, že o celé desítky procent klesá deklarovaná vzdálenost, kterou jsou lidé ochotni ujít nebo ujet s nefunkčním elektrospotřebičem na sběrné místo. >>Říkáme tomu distanční aspekt,<< vysvětluje Ing. Roman Tvrzník, generální ředitel společnosti ELEKTROWIN, a upřesňuje: >>Malé spotřebiče, jako třeba fény, jsou lidé ochotni dopravit průměrně na vzdálenost 1417 metrů, velké na 1475 metrů.<< Jde však jen o subjektivní pohled. Zcela objektivně vzato se faktická průměrná vzdálenost do nejbližšího sběrného dvora rovněž rapidně zmenšila a v současné době v průměru činí 3138 metrů; k nejbližšímu prodejci, který zdarma odebere starý spotřebič, to mají české domácnosti v průměru dokonce jen 2806 metrů.

Konference Zpětný odběr 2011

Otázkám zpětného odběru se bude věnovat konference Zpětný odběr 2011, která se uskuteční 3. 5. 2011 v pražském hotelu Corinthia Towers.

Mezinárodní setkání odborníků se koná s dvouletou periodicitou. Letošní třetí ročník je jedinečnou příležitostí seznámit se komplexně s aktuálním děním v oblasti zpětného odběru v ČR a EU. Náplní konference budou odborné přednášky, semináře a prezentace z oblasti zpětného odběru a počítá se i s dostatečným časovým prostorem pro panelovou diskusi. Mezi aktivními účastníky i hosty budou zástupci jednotlivých kolektivních systémů z domova i ze zahraničí, zástupci MŽP ČR, kontrolních orgánů, WEEE Fora, výrobců/dovozců, zpracovatelů, posledních prodejců, odborníci z oblasti zpětného odběru, odpadového hospodářství i odborníci v oblasti školství.

Mezi hlavními tématy konference naleznete například financování recyklace fotovoltaických panelů nebo recyklace CRT a LCD obrazovek. Blok přednášek se bude věnovat environmentální výchově a osvětě ve školách a podrobně se bude diskutovat o věcném záměru zákona o výrobcích s ukončenou životností a o nové evropské směrnici. Konference také zhodnotí pět let fungování zpětného odběru v ČR.

Konferenci pořádá ASEKOL, s. r. o., ve spolupráci s EKO-KOM, a. s., EKOLAMP, s. r. o., a ECOBAT, s. r. o. Mediálními partnery jsou časopisy Moderní obec, Odpady a Odpadové Fórum. Podrobné informace a přihlášky naleznete už od 10. 2. na www.asekol.cz.


Vývoj výsledků zpětného odběru elektrozařízení

ASEKOL ELEKTROWIN EKOLAMP** Celkem
2008 sběr za rok 2008 (tuny) 12 927 21 200 895 35 022
přepočet na obyvatele (kg) 1,25 2,04 0,09 3,38
2009 sběr za rok 2009 (tuny) 17 186 28 515 1 053 46 754
přepočet na obyvatele (kg) 1,64 2,72 0,10 4,45
meziroční nárůst 1,33 1,35 1,18 1,34
2010 sběr za rok 2010 (tuny) 16 547 *25 360 41 907
přepočet na obyvatele (kg) 1,57 2,41 0,00 3,98
meziroční nárůst 0,96 0,89 0,00 0,90
počet obyvatel 10 526 685 Data dostupná na ČSÚ, poslední aktualizace k 30. 9. 2010

*předběžné výsledky společnosti ELEKTROWIN
** výsledky za rok 2010 zatím nejsou k dispozici

Jakmile se z každé chladničky odsaje chladivo a olej a vysloužilé přístroje se odstrojí od všech vnitřních částí, holý korpus, obsahující jako nadouvadlo pěnové tepelné izolace plynný freon či skleníkový plyn, putuje do drtiče mobilní technologie ke konečné recyklaci. Na snímku záběr z provozovny společnosti Rumpold ve Starém Městě u Uherského Hradiště, kde k likvidaci vysloužilých chladniček používají zařízení společnosti SEG Umwelt-Service GmbH.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů