Čtvrtek, 28. března 2024

Putující kontejner pomáhá recyklovat tam, kde je to jinak obtížné. Vloni ho využilo přes 400 obcí

Přijede, vysbírá a zase odjede. Tak by se dal charakterizovat projekt Putujícího kontejneru kolektivního systému ELEKTROWIN.

Putující kontejner pomáhá recyklovat tam, kde je to jinak obtížné. Vloni ho využilo přes 400 obcí

Ten šetří nejen životní prostředí a lidské úsilí vynaložené na recyklaci elektroodpadu, ale i obecní kasu. Jen za uplynulý rok Putující kontejner procestoval 24 mikroregionů, navštívil více než 400 obcí a pohltil téměř 242 tun vysloužilého elektrozařízení.

"Z průzkumu víme, že klesá ochota lidí nosit vysloužilé elektrospotřebiče na sběrná místa, která považují za příliš vzdálená. Putující kontejner tak významně pomáhá obcím, které sběrné dvory nemají nebo jsou pro občany špatně dostupné," uvádí Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN, a dodává: "Projekt Putující kontejner je sestaven tak, aby žádným způsobem nezatěžoval obecní rozpočty. Obce navštívené vloni dokonce ušetřily, a to celkem 1,5 milionu korun. Dalších více než 700 tisíc od nás získaly na pokrytí administrativy spojené s realizací ."

Speciálně uzamykatelný kontejner ELEKTROWIN přistaví na žádost svazku obcí či mikroregionu a společně s ním sestaví také jeho cestovní harmonogram. Kontejner se pak přemisťuje z jednoho místa na druhé, přičemž na každém místě se zdrží na dobu jednoho až tří dnů. O tom, že kontejner do obce dorazí, jsou obyvatelé obcí informování s měsíčním předstihem letáky a plakáty. "Spolupráce se společností ELEKTROWIN nás nejen zbavuje starostí se zajištěním sběru, ale i významně usnadňuje obyvatelům naších obcí recyklaci vysloužilého elektrozařízení," říká Vlastimil Lukášek, zástupce Dobrovolného svazku obcí Prachaticko.

Za loňský rok se zastavil Putující kontejner na 424 místech. Více než čtvrt milionu jejich obyvatel se tak mohlo pohodlně a ekologicky zbavit vysloužilého elektrozařízení. Na jednoho obyvatele průměrně připadl více než jeden kilogram odevzdaného elektroodpadu. To v přepočtu znamená, že Putující kontejner jen za minulý rok ušetřil více než 1,4 milionu kWh elektrické energie, 140 tisíc litrů ropy a zabránil vzniku přes 2800 tun oxidu uhličitého.

ELEKTROWIN a.s., je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval více než 100 000 tun vyřazených elektrospotřebičů. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Sběrnou síť tvoří více než 800 sběrných dvorů ve více než 600 městech a obcích, skoro 2500 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 4000 obcích.

Pro více informací, prosím kontaktujte:

Taťána Pokorná
Email: tpokorna@elektrowin.cz,
Tel.: 731 492 677

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů