Pátek, 29. března 2024

I tak lze šetřit životní prostředí

I tak lze šetřit životní prostředí

Obec Hrušovany u Brna (3237 obyvatel) už několik let poskytuje občanům možnost třídit vysloužilé spotřebiče - mimo jiné televizory a monitory. Loni obyvatelé Hrušovan odevzdali k recyklaci 195 televizorů a 110 monitorů. Tím uspořili 46 kWh elektřiny, desítky tun uhlí, 899 litrů ropy, 228 543 litrů vody a 2052 tun primárních surovin. Navíc snížili emise skleníkových plynů o 13 tun CO2 ekv. a produkci nebezpečných odpadů o 46 tun.

Poklady pro přesné vyčíslení, kolik elektrické energie, ropy, uhlí, primárních surovin a vody obec díky tomu ušetřila, poskytla studie společnosti ASEKOL, která pro nás zajišťuje sběr a recyklaci občany tříděných elektrozařízení (více o environmentálním účtu pro obce, jak jej letos na jaře zaslala obcím společnost ASEKOL, je na str. 26 - pozn. red.).

Studie posoudila systém zpětného odběru televizorů a počítačových monitorů. Hodnotila jejich sběr, dopravu a zpracování až do okamžiku finální recyklace jednotlivých frakcí vyřazených spotřebičů do nového produktu nebo k jejich konečnému zneškodnění. Pro každou frakci byly vyčísleny dopady na životní prostředí.

Z propočtů vyplynulo, že zpětný odběr a recyklace jedné televize uspoří tolik energie, kolik spotřebuje žárovka za čtyři měsíce nepřetržitého svícení, spotřebu ropy osobního automobilu za 22 km jízdy nebo zabrání vzniku odpadní vody z deseti sprchování.

Když si uvědomíme, že například osobní automobil vyprodukuje za rok svého provozu v průměru dvě tuny skleníkových plynů a jedna běžná čtyřčlenná domácnost ročně spotřebuje 2,2 MWh elektrické energie, jsou to impozantní čísla.

Přestože studie byla zaměřena pouze na televizory a monitory, přínos pro životní prostředí má i recyklace všech ostatních druhů vysloužilých elektrospotřebičů. Zpětný odběr elektrozařízení je prostě pro životní prostředí přínosný.


MIROSLAV ROŽNOVSKÝ
starosta Hrušovan u Brna

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů