Čtvrtek, 25. dubna 2024

Čtvrtého ročníku projektu Ukliďme si svět se zúčastnilo 700 škol

Díky nim se zrecyklovalo 206 tun elektroodpadu

Čtvrtého ročníku projektu Ukliďme si svět se zúčastnilo 700 škol

Více než 200 tisíc žáků ze 700 základních a středních škol po celé republice již sbírá vysloužilé elektrospotřebiče v rámci ekologického projektu Ukliďme si svět. V aktuálním čtvrtém ročníku se tak akce setkala s historicky nejvyšším zájmem. Žáci letos vysbírali rekordní množství starých elektrozařízení - přinesli jich více než 206 tun. Je to stejné, jako kdyby se v těchto školách umístilo např. 130 osobních automobilů. Nejvíce spotřebičů zrecyklovali žáci ze ZŠ a MŠ v Křivoklátu. Dohromady jich sesbírali téměř deset tun. V přepočtu na osobu pak první místo žebříčku obsadila ŽŠ a MŠ Dolní Olešnice z Královéhradeckého kraje. Každý žák zde do školy nanosil 161 kilogramů "vysloužilců" - tedy pomyslně dvě velké ledničky a pračka dohromady. Ceny dnes byly vítězům slavnostně předány ve westernovém městečku Šiklův mlýn.

"V aktuálním ročníku se do projektu zapojilo až 500 nových škol. Jejich celkový počet se tak více než ztrojnásobil" komentuje výsledky Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN, který tento projekt již čtvrtým rokem organizuje pro všechny základní a střední školy v republice. "Rovněž objem vysbíraných elektrospotřebičů každým rokem roste - oproti loňskému roku se nám ho letos podařilo dostat téměř na dvojnásobek," pokračuje Tvrzník a dodává: "Žáci svým úsilím ušetřili více než 1 240 000 kWh elektřiny. Kromě toho zajistili úsporu až 20 tisíc tun železné rudy a 120 tisíc litrů ropy."

Druhé místo v absolutním objemu vysbíraných elektrospotřebičů obsadila ZŠ v Dačicích, která shromáždila téměř devět tun elektrošrotu. Následovala ji ZŠ a MŠ v Červené Vodě, jíž se podařilo sesbírat necelých sedm tun vysloužilých spotřebičů. V přepočtu na žáka na druhém místě skončila ZŠ a MŠ Příkazy se 122 kilogramy na hlavu, na třetím místě se umístila ZŠ a MŠ v Rybné nad Zdobnicí s více než 90 kilogramy. "V souboji mezi regiony patří mezi nejlepší Pardubický kraj. 47 přihlášených škol tam sesbíralo téměř 36 tun spotřebičů," vyzdvihuje nejúspěšnější oblast republiky Tvrzník, a dodává: "Druhé místo patří Moravskoslezskému kraji s 32 tunami, třetí příčka pak žákům ze Středočeského kraje s více než 23 tunami."

Vzdělávací projekt Ukliďme si svět se žáky základních a středních škol zábavnou formou seznamuje s pozitivními dopady recyklace a aktivně je motivuje k zapojení se do zpětného odběru. "Za účast v projektu školy od ELEKTROWINu získávají finanční příspěvky, jejichž výše závisí od celkového množství odevzdaných spotřebičů. Z peněz, které tak utrží, si pak školy můžou pořídit třeba nová sportoviště, dětské hřiště nebo učební pomůcky," vysvětluje Jana Machková, která má v ELEKTROWINu soutěž na starosti. "Nejúspěšnější školy navíc dostaly atraktivní odměny, a to nejen pro žáky a studenty, ale také pro pedagogy, kteří své žáky celou soutěží provázeli. Pro vítězné třídy jsme připravili také den plný zábavy, soutěží a překvapení ve westernovém městečku," uzavírá Machková.

Pro více informací, prosím kontaktujte:

Taťána Pokorná
Email: tpokorna@elektrowin.cz
Tel.: 731 492 677

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů