Čtvrtek, 25. dubna 2024

Češi kvůli krizi odevzdávají méně vysloužilých elektrospotřebičů

Češi kvůli krizi odevzdávají méně vysloužilých elektrospotřebičů

Češi odevzdávají k recyklaci méně elektroodpadu než v předchozích letech. Kolektivní systémy, které sběr vysloužilých elektrospotřebičů mají na starost, pokles množství elektrošrotu přisuzují především hospodářské krizi, kvůli níž lidé méně nakupují novou spotřební elektroniku.

Například kolektivní systém Asekol, který se specializuje na televizory, monitory a mobilní telefony, v první polovině letošního roku vybral necelých 8300 tun vysloužilých elektrozařízení, což je o 100 tun méně než ve stejném období loňského roku.

Lidé odevzdali méně elektrošrotu už v loňském roce. Například společnost Elektrowin, která je největším kolektivním systémem v ČR, loni odebrala o 12 procent méně vysloužilých elektrospotřebičů než v roce 2009.

"Na výsledcích loňského roku se projevila změna nákupního chování českých spotřebitelů vyvolaná ekonomickou stagnací. Lidé teď elektrospotřebiče využívají mnohem déle než v minulosti a k nákupu nového se rozhodnou až v případě závažnější poruchy," sdělil ČTK generální ředitel Elektrowinu Roman Tvrzník.

Celkový zpětný odběr elektroodpadu v loňském roce podle údajů Asekolu klesl meziročně o osm procent na 54.000 tun. "Za důvod mírného poklesu můžeme pokládat stále se projevující ekonomickou krizi. Například ještě v roce 2006 si domácnosti pořizovaly novou televizi průměrně jednou za osm let, v současné době jsou však v 55 procentech domácností televize běžně starší více než deset let," uvedla manažerka komunikace Asekolu Hana Ansorgová.

Sběr a likvidaci starého elektroodpadu uvedeného na trh do roku 2005 mají na starost kolektivní systémy, kterých je v Česku zapsáno pět. Kromě Asekolu a Elektrowinu jsou to Retela, Ekolamp a Rema Systém. Pro každou z devíti stanovených skupin vysloužilých elektrozařízení může být zapsán jen jeden z kolektivních systémů, jejich provoz je financován z recyklačních poplatků připočítaných k ceně nových elektrospotřebičů.

ČR díky kolektivním systémům splnila svůj závazek daný Evropské unii, že do konce roku 2008 vybere minimálně čtyři kilogramy vysloužilých domácích elektrospotřebičů na obyvatele a rok. Pokud by Česko podmínku nesplnilo, hrozily by mu ze strany EU sankce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů