Pátek, 19. dubna 2024

Třídění odpadu se vloni zlepšilo

Třídění odpadu se vloni zlepšilo

V loňském roce ČR opět vykázala meziroční růst oproti roku 2010. Vybralo se 44 747 tun elektroodpadu, o téměř 2000 tun více než v předchozím roce. Vzhledem k doznívající ekonomické recesi, hrozbě další krize a faktu, že prodeje nových elektrospotřebičů nerostou, jde o velmi pozitivní trend.

"Ukazuje se, že osvěta, o níž se Asekol, Ekolamp a Elektrowin snaží, má smysl. Lidé jsou k ekologickým tématům stále citlivější a mají chuť spolupracovat. Proto je nyní ideální doba zaměřit se i na drobné elektro, které lidé nejsou tolik zvyklí třídit. Z tohoto důvodu jsme v loňském roce pokračovali v intenzivní instalaci červených kontejnerů, určených právě na drobné spotřebiče," říká Jan Vrba, jednatel firmy Asekol.

Čechům se tak jako v letech 2009 a 2010 podařilo i vloni splnit limity EU a vybrat aspoň 4 kg elektroodpadu na osobu. Průměrný občan ČR loni odevzdal 4,24 kg vysloužilých elektrospotřebičů, vládly přitom velké domácí spotřebiče a spotřební elektronika. "Současný stav potvrzuje trend, který přinesl průzkum mezi spotřebiteli: lidé mají zodpovědnější přístup k vyřazování spotřebičů. Více zvažují, zda se jich zbavit jen kvůli morálnímu opotřebení či proto, že skutečně doslouží. Dojde-li k vyřazení, roste počet spotřebitelů, kteří se rozhodnou pro recyklaci," vysvětluje Roman Tvrzník, generální ředitel systému Elektrowin.

Z pohledu krajů vyhrál kraj Vysočina, každý občan loni dokázal odevzdat k recyklaci téměř 5,5 kg elektroodpadu. Hranici 5 kg překonal i Královéhradecký kraj (5,23 kg), respektive Zlínský kraj (5,15 kg). Nejméně se třídí v Ústeckém kraji (2,70 kg) a Karlovarském kraji (3,09 kg).

Mezi elektrozařízení podléhající zpětnému odběru se řadí i úsporné zářivky a průmyslová svítidla, o jejichž sběr se stará Ekolamp. "Oproti roku 2010 přišel nárůst o 9 %, loni se vybralo 1089 tun osvětlovacích zařízení. Zdánlivě malý objem ale skrývá téměř 5 milionů kusů osvětlovacích zařízení. Co se týká samotné recyklace, u světelných zdrojů dosáhla míra materiálového využití na 95 %, hodnota srovnatelná s rokem 2010. U zpracování svítidel se dokonce hodnota navýšila z původních zhruba 80 % na 85 %. Zpracovatelé dokáží lépe opětovně využít plasty z průmyslových svítidel, které tvoří asi 30 % z celkového objemu recyklovaných průmyslových svítidel," říká Alexandr Hanousek, jednatel společnosti Ekolamp.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů