Čtvrtek, 28. března 2024

V Javorníku nasbírali nejvíc mobilů na žáka

V Javorníku nasbírali nejvíc mobilů na žáka

Školy přihlášené do soutěže Věnuj mobil a vyhraj výlet pro svou třídu vybraly 22 782 starých mobilních telefonů. Soutěže, kterou pořádá nezisková organizace ASEKOL ve spolupráci se školním vzdělávacím programem Recyklohraní a společností T-Mobile, partnerem projektu, se zúčastnilo 420 škol. Jejich úkolem bylo sebrat co nejvíce vysloužilých mobilních telefonů na jednoho žáka. Nepoužitelné mobily se předávají k ekologické likvidaci, funkční přístroje po repasi ASEKOL ve spolupráci s občanským sdružením Život dětem věnuje dětem z dětských domovů.

Do soutěže se zapojilo 420 škol. Čtyřicet z nich dokázalo sebrat více než jeden mobil na žáka. Absolutně největší počet odevzdali žáci ZŠ Mšeno, Arbesova ul., a s 966 mobily se stali vítězi speciální kategorie. Nejvíce přístrojů v průměru na jednoho žáka (5,4) však dokázali shromáždit v Základní a mateřské škole Javorník na Svitavsku, jíž tak patří i celkové vítězství v soutěži. Na druhém místě skončila ZŠ Merklín (4,2) v okrese Plzeň-jih, pomyslný bronzový >>stupínek<< obsadila Základní a mateřská škola Křetín (3,6) na Blanensku. Vítězná jednotřídka z Javorníku obdržela od společnosti T-Mobile Czech Republic notebook HP a zážitkový víkendový pobyt. Škola z druhého místa pojede na jednodenní výlet, třetí škola získá vstupenky na libovolnou akci.

Podle Hany Ansorgové ze společnosti ASEKOL se během dosavadních dvou ročníků soutěže Věnuj mobil a vyhraj výlet pro svou třídu vybralo už téměř 65 tisíc mobilů. Jejich recyklací se životnímu prostředí ušetří např. 108 300 kWh, což by vystačilo na téměř tisíc let nepřetržitého provozu moderní úsporné lednice, či třeba 533 520 litrů vody, což by při dvou cyklech denně stačilo průměrné myčce nádobí na 56 let.

A recept na triumf v soutěži? Žáci vítězné jednotřídky z Javorníku nejenže pilně sbírali přístroje ve svých rodinách, u příbuzných a sousedů, ale také umístili sběrné krabice ve škole i na obecním úřadu.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů