Čtvrtek, 28. března 2024

Hasiči vysbírali od lidí téměř 800 tun elektroodpadu

Hasiči vysbírali od lidí téměř 800 tun elektroodpadu

Hasiči v malých městech a vesnicích v posledním roce nezaháleli. Kromě hašení požárů si totiž 491 SDH (Sdružení dobrovolných hasičů) vzalo v rámci projektu Recyklujte s hasiči na starost i pomoc s recyklací elektroodpadu. Jejich snaha se vyplatila. Jen za rok spolupráce se jim podařilo shromáždit 782 tun vysloužilých elektrospotřebičů. To představuje úsporu 371 tun železa, 460 tisíc litrů ropy a roční spotřebu elektřiny obce s 600 obyvateli.

Projekt "Recyklujte s hasiči" kolektivního systému ELEKTROWIN odstartoval v dubnu 2011. "Skutečnost, že za jediný rok lidé hasičům odnesli bezmála 800 tun nepotřebných elektrozařízení, vysoce předčil naše počáteční očekávání," říká Roman Tvrzník, generální ředitel ELEKTROWIN a.s. a dodává: "Obyvatelé menších měst si hlavně pochvalují, že mají možnost vyhodit staré elektrické spotřebiče přímo v místě svého bydliště a nemusejí s nimi nikam daleko jezdit."

Princip celého projektu je velmi jednoduchý. "Hasiči ve svých obcích organizují sběr podle svých možností. Většinou stanoví místo a den, kdy se mohou lidé se svými vysloužilci dostavit. Po skončení akce hasiči nahlásí počet sesbíraných kusů, do týdne si pro ně přijede svozová firma a následně je zajištěna jejich ekologická recyklace," uzavírá Roman Tvrzník. Za svoji pomoc získávají hasiči od kolektivního systému ELEKTROWIN finanční odměnu.

Projekt "Recyklujte s hasiči" přijali dobrovolní hasiči s nadšením. "Celý tento program bych hodnotil velmi pozitivně. Nejenže si mnohý sbor tímto projektem rozšířil spektrum aktivit, které pro obyvatele dobrovolní hasiči vykonávají, ale účastí v programu přispěli do svých rozpočtů," říká ředitel kanceláře Sdružení hasičů, pan inženýr Jan Aulický.

ELEKTROWIN a.s., je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval na 130 000 tun vyřazených elektrospotřebičů. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Sběrnou síť tvoří na 1300 sběrných míst ve více než 950 městech a obcích, skoro 2600 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 4000 obcích.

Pro více informací, prosím kontaktujte:

Táňa Pokorná
Email: tpokorna@elektrowin.cz,
Tel.: 731 492 677

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů