Pátek, 19. dubna 2024

Češi se učí vracet vysloužilé elektro prodejcům. Vloni tak ušetřili 38 milionů kWh elektřiny

Češi se učí vracet vysloužilé elektro prodejcům. Vloni tak ušetřili 38 milionů kWh elektřiny

Češi se učí recyklovat vysloužilé spotřebiče. Při nákupu nového elektrozařízení je stále častěji vrací přímo prodejcům. Podle společnosti Expert Elektro tuto službu využívá až třetina zákazníků, přitom donedávna pro ně byla téměř neznámým pojmem. Prostřednictvím elektroprodejen vloni Češi odevzdali přes 6 400 tun vysloužilého elektra. Dohromady to dává více než 350 000 elektrospotřebičů. Vyplývá to z výsledků dvou největších kolektivních systémů zaměřených na recyklaci elektroodpadu Asekol a Elektrowin.

"Na 55 prodejnách sítě Expert Elektro zákazníci nejčastěji odevzdávají bílou techniku. Právě na výběru vysloužilých praček, sporáků či ledniček mají prodejny elektroniky největší podíl. Z celkového množství jich seberou více než pětinu," uvádí Petr Novotný, technický ředitel společnosti Expert Elektro, a dodává: "Naše služba bezplatného odvozu vysloužilého spotřebiče zaznamenala v loňském roce výrazný nárůst a stejný trend pokračuje i letos."

I díky těmto aktivitám, jimiž se prodejci elektra snaží zákazníkům recyklaci co nejvíce usnadnit, se Češi v mezinárodním srovnání pravidelně umisťují na vysokých příčkách. Například v recyklaci chladících zařízení je Česko na pátém místě v Evropě. "Když srovnáme celkové prodeje s množstvím odevzdaných elektrospotřebičů, v loňském roce se u nás zrecykloval každý třetí spotřebič v segmentu bílé techniky a dokonce každý druhý v kategorii audio, video a IT," vysvětluje dále Novotný.

Sběrem 6 402 tun elektroodpadu, které vloni Češi vrátili prodejcům elektra, se podařilo ušetřit 38 milionů kWh elektřiny. To se rovná 9 měsíční produkci největší české vodní elektrárny Střekov na Labi. Recyklace těchto spotřebičů uspořila také 3,75 milionu litrů ropy. Do ovzduší se díky tomu nedostalo zhruba 10 000 tun CO2.

Svozy z prodejen Expert Elektro a sítí dalších prodejců elektra se na celkovém množství sebraného elektroodpadu podílejí přibližně z jedné šestiny. Jejich podíl navíc meziročně vzrostl. "Češi si již začínají zvykat na recyklaci a konečně využívají své právo odevzdat staré elektrozařízení při nákupu nového přímo na prodejně. Doplňkové služby jako odvoz starého elektrospotřebiče přímo z domova jsou pak zejména u bílé techniky klíčem k úspěchu," uzavírá Novotný ze společnosti Expert Elektro.

Všechny kolektivní systémy v České republice dohromady v loňském roce zajistili ekologické zpracování více než 55 tisíc tun elektroodpadu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů