Čtvrtek, 28. března 2024

Češi poslali k recyklaci 5 000 ventilátorů o celkové váze 20,4 tun

Češi poslali k recyklaci 5 000 ventilátorů o celkové váze 20,4 tun

Celkem 5 046 ventilátorů již odevzdaly české domácnosti k recyklaci kolektivnímu systému ELEKTROWIN. Největší zájem o jejich nákup je v letních měsících. K jejich recyklaci pak často dochází na podzim, kdy lidé zkoumají technický stav přístroje. Za posledních pět let skončilo ve sběrných dvorech 20,4 tun vysloužilců. Díky tomu se ušetřilo 10,2 tuny železa potřebného k výrobě 3 250 vlakových vagonů a energie, která by vystačila 5 tříčlenným domácnostem na celý rok.

"Zájem českých domácností o nákup ventilátorů je přímo ovlivněn počasím. Jakmile teploměr dosáhne 30°C, zvýší se automaticky i jejich prodej. Nejvýrazněji se promítne déle trvající teplé období v červnu, červenci a srpnu," říká Bohuslav Komín tiskový mluvčí Euronics ČR. "Lidé své ventilátory obvykle používají, dokud jim slouží. Většina proto s odevzdáním k recyklaci počká, až skončí léto", doplňuje Roman Tvrzník, generální ředitel ELEKTROWIN a.s. .

Ventilátory sice svým výkonem nedokážou ochladit místnost tak jako klimatizace, ale pomohou k lepší cirkulaci vzduchu v uzavřeném prostoru. "V současnosti existuje celá řada typů stropních, stolních, stojanových ale i podlahových ventilátorů. Důležité přitom je, aby jádro přístroje zakrývala ochranná mřížka, která zabrání případným úrazům," vysvětluje důležitost výběru ventilátoru Bohuslav Komín a dodává: "I tak by rodiče měli na své zvídavé děti dohlédnout, aby se od ventilátoru s vrtulemi drželi v dostatečné vzdálenosti". Současným hitem sezóny je bezvrtulový větrák, který svým bezhlučným prouděním vzduchu připomíná sušák na ruce.


Pro více informací, prosím kontaktujte:
Táňa Pokorná
Email: tpokorna@elektrowin.cz,
Tel.: 731 492 677

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů