Čtvrtek, 28. března 2024

SENIOŘI CHTĚJÍ JÍT S DOBOU, NOVÉ TECHNOLOGIE JIM V TOM MNOHDY BRÁNÍ

SENIOŘI CHTĚJÍ JÍT S DOBOU, NOVÉ TECHNOLOGIE JIM V TOM MNOHDY BRÁNÍ

92 % MLADŠÍCH SENIORŮ MÁ MOBILNÍ TELEFON, VĚTŠINOU JIM VŠAK NEVYHOVUJE

Podle neziskové organizace ASEKOL vlastní 92 % mladších seniorů (do 65 let) mobilní telefon a drtivá většina z nich si dnes bez něj neumí představit svůj život. Telefon ale využívají převážně jen na volání či posílání SMS, a tak si ze současných nabídek prodejců jen těžko vybírají.

Většina mobilních telefonů na dnešním trhu je dotyková, vybavená internetem a dalšími složitými aplikacemi. Přitom starší lidé chtějí využívat mobil především k jeho primárnímu účelu, tedy volání. "Proto není překvapením, že až 96 % seniorů upřednostňuje klasické ovládání tlačítky před dotykovým displejem," říká Michael Rabenstein, oblastní manažer společnosti emporia Telecom, která vyrábí telefony vhodné pro seniory. Z běžné nabídky mobilních telefonů si však starší osoby vybírají velmi obtížně, technologie se rychle vyvíjejí a mladí lidé mají zájem téměř už jen o smartphony.

Podobné je to podle průzkumu společnosti ASEKOL i s počítači, stolní PC vlastní 37 % mladších seniorů, notebook pak 30 %. Přitom k surfování po internetu jej používá maximálně každý desátý člověk starší 65 let, jak vyplývá z dat Českého statistického úřadu. Je tedy zřejmé, že senioři chtějí jít s dobou a mají zájem využívat moderní technologie. Jejich priority jsou ale jiné, a na to často není brán zřetel.

"Senioři tvoří čím dál větší podíl české populace, a představují tak silnou část poptávky po spotřební elektronice," říká Hana Ansorgová z neziskové organizace ASEKOL, která se zabývá zpětným odběrem vysloužilého elektra. Zpětný odběr spotřebičů od seniorů však přináší určitá úskalí. "Z našeho průzkumu víme, že sběrná místa jsou pro mnoho lidí, zvlášť pak pro starší osoby, příliš daleko a staré spotřebiče se jim hromadí doma. I proto zahušťujeme naši sběrnou síť a v obcích a městech instalujeme další červené kontejnery na drobné elektro," vysvětluje Ansorgová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů