Pátek, 19. dubna 2024

714 metrů, tolik jsou Češi ochotni ujít, aby ekologicky zlikvidovali vysloužilé úsporné žárovky

714 metrů, tolik jsou Češi ochotni ujít, aby ekologicky zlikvidovali vysloužilé úsporné žárovky

Tři čtvrtiny Čechů považují zpětný odběr vysloužilých úsporných zářivek za užitečnou službu, ale jen 40 % domácností této služby skutečně využívá. Spotřebitelé jsou ochotni odnášet vyřazené světelné zdroje průměrně do vzdálenosti 714 metrů. Ročně na skládkách zbytečně končí 75 kilogramů toxické rtuti. Takové množství by mohlo teoreticky znečistit vodu v objemu 238 Máchových jezer.

PRAHA, 23. října 2012 - Tři čtvrtiny Čechů považují zpětný odběr vysloužilých světelných zdrojů (lineálních a kompaktních zářivek, výbojek a LED světelných zdrojů) za užitečnou službu. Umožňuje jim zbavit se zdarma a ekologicky nefunkčních zářivek, které obsahují malé množství toxické rtuti. Povědomí o ekologické likvidaci má 83 procent spotřebitelů, ale v praxi "úsporky" recykluje pouze 40 procent domácností. Vyplývá to z letošního průzkumu společnosti EKOLAMP, jež zajišťuje sběr a likvidaci osvětlovacích zařízení. Průzkum realizovala agentura Markent mezi 1211 respondenty.

Polovina respondentů by přivítala, pokud by nádoby na vyřazené světelné zdroje byly umístěny blíže než nyní. "Negativním trendem je neustálé zkracování průměrné vzdálenosti, kterou jsou spotřebitelé ochotni s vysloužilou zářivkou urazit. Dle průzkumu to je nyní 714 metrů, loni to bylo o 270 metrů více. Domácnosti zatím volí neekologickou cestu, a tak zářivky většinou končí v komunálním odpadu a pak na skládkách," rekapituluje výsledky průzkumu Radoslav Chmela ze společnosti EKOLAMP.

Loni Češi odevzdali k recyklaci přes pět milionů kusů úsporných žárovek. Nejvíce se na zpětném odběru podílely firmy a obce. "Domácnosti zatím zaostávají, na skládkách proto ročně zbytečně končí až 60 % doma vyřazených úsporných světelných zdrojů," bilancuje Chmela. Neodborně zlikvidované úsporné zářivky představují značnou ekologickou zátěž: "Nevyužity jsou ročně tisíce tun směsi skla, plastů, kovů a hlavně zhruba 75 kilogramů toxické rtuti," dodává Radoslav Chmela.

Vyřazené úsporné zářivky lze vrátit v jakémkoli obchodě s elektronikou, ve sběrných dvorech obcí či do malých sběrných nádob, které se nacházejí v obchodních centrech, na městských úřadech nebo v řadě firem.

Počet sběrných míst se rozšířil na více než 3400
Po celém Česku je rozmístěno více než 1400 sběrných nádob, přičemž každoročně jich přibude dalších několik set. Příští rok to bude 300 sběrných nádob. "Cílem je, abychom do budoucna ve všech obcích a městech nad 2000 obyvatel měli alespoň jedno veřejně dostupné sběrné místo, kam budou moci občané odevzdat vysloužilé zářivky," vysvětluje Radoslav Chmela.

Zájem firem a municipalit o umístění sběrných nádob meziročně vzrostl o 26 procent. Za přispění společnosti EKOLAMP totiž mohou zdarma vytvořit veřejně dostupná sběrná místa: "Například instalací malých sběrných nádob, které jsou k dispozici na obecních úřadech," uzavírá Radoslav Chmela.

Více informací o rozmístění těchto nádob a správné likvidaci osvětlovacích zařízení je k dispozici na www.ekolamp.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů