Pátek, 19. dubna 2024

Požáry v Doubravce hasí Máňa

Požáry v Doubravce hasí Máňa

Sbory dobrovolných hasičů (SDH) bojují neustále s financováním své činnosti. Jednou z příležitostí, jak získat peníze do svého rozpočtu, je zapojení do akce Recyklujte s hasiči kolektivního systému ELEKTROWIN, ve které hasiči vybírají od lidí ve své obci vysloužilé spotřebiče. V současné době ho využívá už 642 SDH. Důkazem, že projekt funguje je SDH Doubravka z okresu České Budějovice. Za vybraná elektrozařízení hasiči získali od ELEKTROWINu finanční prostředky, za něž si pořídili hasičský vůz, který pojmenovali "Máňa".

"Za obdržené peníze jsme moc vděční. Dosud jsme nebyli bez cizí pomoci mobilní, a tak jsme se rozhodli pro nákup hasičského vozu zn. AVIA. Členové sboru ho pojmenovali ,,Máňa". Po celkové rekonstrukci bude Máňa slavnostně uvedena do provozu v příštím roce při oslavách 110. výročí založení sboru Doubravka," říká starosta obce František Landa.

Jak již bylo řečeno, do projektu "Recyklujte s hasiči" je zapojeno již 642 SDH a neustále se přihlašují nové. "Princip účasti je velice jednoduchý - hasiči zorganizují pro své sousedy v obci sběr vysloužilého elektra. Poté nám nahlásí počet sesbíraných kusů a do týdne si pro ně přijede svozová firma," popisuje Roman Tvrzník generální ředitel ELEKTROWIN a.s. Za svoji pomoc pak hasiči získají finanční odměnu. "Jsme rádi, že sběry probíhají především v menších obcích, kde neexistují sběrné dvory. Místní obyvatelé tak mají šanci vyhodit své staré nefunkční elektrozařízení v místě, které je pro ně snadno dostupné," dodává Roman Tvrzník.
hasiči

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů