Pátek, 29. března 2024

PŘINESTE NA SBĚRNÝ DVŮR STARÉ ELEKTRO A ODNESTE SI DÁREK

PŘINESTE NA SBĚRNÝ DVŮR STARÉ ELEKTRO A ODNESTE SI DÁREK

Moravskoslezský kraj a ASEKOL připravili pro občany mimořádnou akci

Mimořádnou akci připravil Moravskoslezský kraj ve spolupráci s neziskovou společností ASEKOL, s.r.o. pro všechny občany, kteří mají doma nepotřebné vyřazené elektrospotřebiče. Pokud je přinesou na některý ze sběrných dvorů v regionu v období od 15. listopadu do 15. prosince, mohou si domů odnést hodnotný dárek.

Na osmi sběrných dvorech čeká 800 dárků

"V našem kraji bude akce probíhat na sběrných dvorech ve Frýdku-Místku, Havířově, Karviné a Opavě", upřesnil za společnost ASEKOL regionální manažer Zdeněk Kovářík. "Na každém sběrném dvoře máme pro prvních 100 občanů připraven buď multifunkční kapesní nůž, nebo praktickou lampičku s klipem na čtení knihy. Celkově v Moravskoslezském kraji rozdáme na osmi sběrných dvorech 800 dárků", doplnil Kovářík. A jaké vysloužilé elektrozařízení mohou občané nosit na sběrné dvory? Jedná se především o staré monitory, televize, počítače, notebooky, tiskárny, rádia, hudební a videopřehrávače, fotoaparáty, videokamery nebo telefony. Všechny staré spotřebiče jsou posléze rozebrány na součástky a recyklovány.

Kde získáte dárky za stará elektrozařízení

Frýdek-Místek (sběrné dvory Frýdecké skládky)

ulice Jana Čapka

ulice Collo Louky

ulice Panské Nové Dvory

Karviná (sběrný dvůr Technických služeb)

Bohumínská ulice

Havířov (sběrný dvůr Technických služeb)

Karvinská ulice

Opava (sběrné dvory Technických služeb)

Bílovecká ulice

Hálkova ulice

ulice Přemyslovců

Moravskoslezský kraj se rok od roku lepší v recyklaci elektra

Občané našeho kraje odevzdávají k recyklaci každoročně více vysloužilých elektrozařízení. Zatímco v roce 2010 se vytřídilo prostřednictvím červených kontejnerů, sběrných dvorů a dalších míst zpětného odběru v přepočtu 1,39 kg elektra na jednoho občana, v roce 2011 to bylo již 1,58 kilogramů. Obyvatelé Moravskoslezského kraje tak celkově vytřídili 1 961 380 kilogramů vysloužilých elektrospotřebičů, což je řadí na druhé místo v České republice. "V letošním roce očekáváme další zlepšení", uvedl za Moravskoslezský kraj náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí Mgr. Daniel Havlík a doplnil: "Ve spolupráci se společností ASEKOL jsme totiž v létě prostřednictvím takzvané RecyklAKCE oslovili celkem 2012 firem z našeho kraje. V rámci této aktivity jsme jim nabídli bezplatný svoz vysloužilých kancelářských elektrozařízení, z nichž je část recyklována a část repasována a věnována do vybraných dětských domovů."

A jaké další aktivity byly realizovány na podporu recyklace elektra? Kromě zmíněné akce zaměřené na firmy byly v posledním roce polepeny informačními samolepkami kontejnery na směsný odpad v celkem 12 městech kraje. Tyto samolepky informují občany o tom, že vysloužilá elektrozařízení nepatří do směsných popelnic, ale do červených kontejnerů. Dále byly v Moravskoslezském kraji oceněny nejlepší základní školy v dlouhodobém projektu Recyklohraní, aneb ukliďme si svět. V rámci této vzdělávací soutěže školy získávají body za zapojování tématu třídění a recyklace do výuky a dále za každý kilogram vytříděného drobného elektra. Tyto body posléze vyměňují za hodnotné dárky v katalogu odměn.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů