Pátek, 29. března 2024

PO VÁNOCÍCH PŘIBYDOU STATISÍCE STARÝCH MOBILŮ

HITEM LETOŠNÍCH VÁNOC TOTIŽ BUDOU CHYTRÉ TELEFONY...

PO VÁNOCÍCH PŘIBYDOU STATISÍCE STARÝCH MOBILŮ

Před Vánoci tradičně roste poptávka po elektronice, spotřebiče každoročně patří k nejpopulárnějším dárkům. Podle společnosti SAMSUNG budou lidé letos pod stromečkem nejvíce nacházet chytré telefony. Nezisková organizace ASEKOL ale varuje, že už nyní se lidem doma hromadí více než 9 milionů nepoužívaných telefonů. Každý nový mobil navíc znamená, že přibyde i jeden nechtěný.
"V adventním období registrujeme nárůst poptávky po smartphonech o 20 %," říká Zdeněk Paškevič, produktový manažer Telco divize společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak. "Už ve třetím kvartálu tohoto roku jsme jich prodali více než 100 000 ks," dodává Paškevič. K chytrým telefonům se tyto Vánoce ještě zařadí i tablety, čtečky elektronických knih, které se těší stále větší oblibě, a tradičně i televizory, jež si české rodiny dopřejí pod stromeček. Největším lákadlem ale zůstávají právě chytré telefony.
Každý takový telefon pod stromečkem ale znamená i jeden starý, který už nikdo nebude používat. Už nyní jich v domácnostech leží více než 9 milionů, mnohé z nich ještě funkční. "Každý rok jich navíc přibyde přibližně dalších 800 tisíc," říká Hana Ansorgová z neziskové organizace ASEKOL, která se zpětným odběrem elektra zabývá. Přitom i tyto staré mobily mohou stále přinášet užitek dalším lidem. "Z tohoto popudu vznikl projekt Věnuj mobil. Každý nám může bezplatně věnovat svůj starý telefon, ať už funkční nebo ne. Provozuschopné mobily pak předáváme dětem z dětských domovů, pro které jsou důležitou spojnicí se světem mimo dětský domov," vysvětluje Ansorgová. Dodává, že je proto dobré se zamyslet a ve vánoční atmosféře udělat dobrý skutek, který dětem přinese radost.
"Z našeho průzkumu vyplývá, že téměř 70 % Čechů starý mobil nevytřídí. Často jej skladují nepoužívaný doma nebo dokonce vyhodí do směsného odpadu," říká Ansorgová. Takovéto nakládání se starými mobily ale nepřináší žádný užitek. Správnou alternativou pro funkční přístroje je právě projekt Věnuj mobil, ty nefunkční pak patří do červených kontejnerů či do sběrných dvorů, stejně jako ostatní drobné elektro.
Co lidé nejčastěji dělají se starým mobilem
Nepoužívají či předají známým
49 %
Vytřídí (červený kontejner, sběrný dvůr ad.)
32 %
Prodají
11 %
Vyhodí do běžného odpadu
6 %
Zbaví se jej jiným způsobem
2 %
Zdroj: ASEKOL

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů