Pátek, 19. dubna 2024

V Brně se o svátcích vyvezlo o desetinu odpadu víc než před rokem

V Brně se o svátcích vyvezlo o desetinu odpadu víc než před rokem

Brněnští popeláři odvezli během vánočních svátků a na přelomu loňského a letošního roku zhruba o desetinu odpadu více než před rokem. Podle mluvčího městské odpadové společnosti SAKO Brno Martina Drozda je to patrně proto, že lidé nyní před Vánoci více nakupovali, a vyhodili tak větší množství obalů.

Zmíněný nárůst se týká hmotnosti. Jelikož se z velké části jedná o papírové obaly a krabice, nárůst objemu odpadu byl ještě větší. "Nezaznamenali jsme však výraznější nárůst hlášení přeplněných kontejnerů," řekl Drozd. Přitom během svátků popeláři svážejí až o 15 procent, okolo 30 tun, odpadu více proti jiným dnům v roce.

Kontejnery na tříděný odpad, tedy na plasty, sklo a papír už nebývají tak často přeplněné i díky mobilní aplikaci. Lidé mohou díky ní zajistit co nejrychlejší vyvezení přeplněného kontejneru. Stačí jej vyfotit, v aplikaci zvolit na mapě místo a odeslat zprávu. "Můžeme ihned zareagovat a zařadit stanoviště do nejbližší svozové trasy," vysvětlil Drozd.

SAKO aplikaci spustilo už v dubnu 2014, ale výraznější nárůst uživatelů zaznamenalo až v posledním čtvrtletí loňského roku. "Dosud si ji stáhlo 1500 lidí a stále více se ji učí používat. Nárůst hlášení během Vánoc byl však proti běžnému roku jen mírný. Obvykle jde o několik hlášení denně v závislosti na svozových dnech," poznamenal Drozd.

Aplikace je jednou z částí kampaně, kterou se SAKO snaží přimět lidi, aby co nejvíce třídili odpad. "Pracujeme na tom společně s obalovou společností EKO-KOM a brněnským magistrátem. Budeme pokračovat i v letošním roce," uvedl Drozd. Výsledkem byl loni v prvním pololetí meziroční nárůst vytříděných plastů o 40 procent a o 11 procent více papíru.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů