Pátek, 29. března 2024

JOGA Luhačovice dostala od inspekce stotisícovou pokutu

JOGA Luhačovice dostala od inspekce stotisícovou pokutu

Firma JOGA LUHAČOVICE, s.r.o. dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu 100.000 korun. Provozovala kompostárnu ve Slavičíně na Zlínsku v rozporu s provozním řádem, uvedla dnes inspekce v tiskové zprávě. Firma porušila zákon o ochraně ovzduší, její vyjádření ČTK zjišťuje.

Při kontrole kompostárny v červnu 2013 inspektoři zjistili, že v prostoru kompostovací haly byly v době kontroly založeny tři zakládky kompostovaných materiál. Z nich se viditelně uvolňoval plyn s koncentrací amoniaku. Hala kompostárny byla pouze přirozeně provětrávána průvanem.

"Provozovatel porušil svoji povinnost tím, že v době kompostovacího procesu nezajistil odsávání vznikajících plynů pomocí vzduchotechniky do biofiltru a ten nebyl v provozu, jak stanovoval provozní řád kompostárny schválený příslušným krajským úřadem," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně Jindřich Mikeš.

Plyny s intenzivním zápachem průvanem unikaly do okolí kompostárny. "Přitom nadměrný zápach v okolí kompostárny byl předmětem opakovaných stížností místních obyvatel," dodal Mikeš. Firma se proti uložení pokuty odvolala, ministerstvo životního prostředí ji ale potvrdilo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů