Čtvrtek, 28. března 2024

Opravárna slaví rok fungování. Přijala 3 700 zakázek, nejvíce jich tvoří domácí elektro

Opravárna slaví rok fungování. Přijala 3 700 zakázek, nejvíce jich tvoří domácí elektro

Již více než rok funguje komunitní web Opravárna, kde si lidé mohou nechat opravit rozbitou elektroniku. Během ročního fungování bylo přijato přes 3 700 zakázek, převážně elektra, PC a mobilů. Přestože úspěšnost oprav činí zhruba 43 %, mají Češi také možnost drobná elektronická zařízení odevzdat k ekologické recyklaci.

Přes 600 mobilních telefonů, 400 počítačů a notebooků, 100 praček a myček, 30 vysavačů, 40 kávovarů, 70 rádií, 25 mixérů a kuchyňských robotů a dalších výrobků se během prvního roku fungování Opravárny podařilo opravit. ,,Máme radost z toho, že výrobky, které by jinak skončily na skládce, díky šikovným opravářům slouží i dále," komentoval první rok projektu jeho zakladatel Jan Charvát. ,,V rámci Opravárny v současnosti pracuje 1 800 opravářů po celé republice, z nichž zhruba 500 je trvale aktivních. Pro některé z nich se práce stala dokonce hlavní živností. Nejšikovnější opraví i tři výrobky denně," dodal Charvát.

Po roce fungování Opravárny bylo celkem přijato přes 3 700 zakázek. ,,Celkem 96 % všech zakázek tvoří domácí elektro, mobily a počítače. Největší poptávku registrujeme v Praze, Brně, v Ostravě a Plzni," popisuje Jan Charvát s tím, že hlavním smyslem projektu je vytvořit stabilní základnu opravářů zejména za účelem opravy elektra. ,,V databázi je řada studentů elektromechanických oborů, bývalých opravářů v důchodu, kutilů, ale i mnoho profesionálních servisů. Zákazník si z nich může vybírat na základě jejich hodnocení a cenové nabídky," doplnil Charvát.

Z analýzy přijatých zakázek u ověřených opravářů vyplývá, že úspěšnost oprav se pohybuje kolem 43 %. Zbylých 57 % znamená, že se oprava nevyplatí nebo na výrobek není náhradní díl. A právě v případech, kdy výrobky opravit nelze, mají lidé možnost je odevzdat k ekologické recyklaci. ,,Vzhledem k tomu, že většina lidí elektronické výrobky stále vyhazuje do běžného odpadu nebo je zbytečně skladuje doma, je potřeba podpořit ekologické zpracování," uvedl David Vandrovec, ředitel skupiny REMA, která se zabývá ekologickou recyklací. ,,Zákazníkům Opravárny tak nabízíme místa v jejich okolí, kde mohou spotřebiče zdarma odevzdat. V případě většího množství spotřebičů zajistíme zdarma jejich recyklaci. Svoz je možné objednat již od 25 kilogramů," upřesnil Vandrovec.


Opravárna

Vadí nám, že většina výrobků od mobilních telefonů až po lednice či boty je často vyráběna tak, že se krátce po uplynutí záruční doby rozbijí. Současně nastavená ekonomika nás nutí koupit nový výrobek, přestože je možné tyto výrobky i opravit. Končí tak zbytečně v odpadu a přitom republika i naše blízké okolí je plné šikovných lidí, kteří by těmto výrobkům dokázali prodloužit život a jen nemají příležitost. Proto jsme vytvořili Opravárnu. Zavazujeme se, že se po celou dobu budeme striktně řídit pravidly sociálně zodpovědného podnikání, tedy především se budeme snažit poskytnout výdělek sociálně znevýhodněným občanům a nadpoloviční část případného zisku vždy reinvestujeme zpět do rozvoje podnikání. Nekupujte zbytečně nové výrobky, šetřete přírodu a pomáhejte lidem znevýhodněným na pracovním trhu. Opravárna sdružuje po celé republice lidi, kteří na jedné straně umí cokoliv opravit, renovovat nebo třeba zašít, s těmi, co naopak potřebují opravu. Web umožňuje zájemcům zadat zakázku a dohodnout se na ceně a průběhu přímo s opravářem. V Praze má i první sběrné místo, v kavárně Králík v rádiu ve Vršovicích. Zde je možné kdykoliv odevzdat svůj výrobek k opravě, náš zkušený opravář si jej vyzvedne a opravený vrátí na místo. Sběrná místa se budou postupně rozšiřovat, stejně jako ověření opraváři a servisy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů