Pátek, 29. března 2024

600 milionů z evropských fondů na likvidaci ekologických zátěží či vyčištění kontaminovaných lokalit

Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR vyhlašují výzvu zaměřenou na sanaci ekologických zátěží, dlouhodobých havárií či míst kontaminovaných nebezpečnými chemikáliemi.

600 milionů z evropských fondů na likvidaci ekologických zátěží či vyčištění kontaminovaných lokalit

Žádosti o dotaci z Operačního programu Životní prostředí 2014-2020 mohou podávat zájemci z řad subjektů zajišťujících sanaci zátěží, ale i obce, církve nebo obecně prospěšné společnosti od 1. dubna do 30. června 2016. Připraveno je pro ně celkem 600 milionů korun.

,,Ekologické zátěže, které léta nikdo neřešil, často i na pozemcích nebo v areálech bez majitele, jsou bolavou patou státu. Také proto dnes vyhlašujeme výzvu, abychom zajistili sanaci nejvážněji zasažených lokalit, u kterých analýza rizik prokázala kontami­naci, představující vážnou hrozbu pro lidské zdraví i životní prostředí, například pro podzemní vody, ekosystémy ad. Dále podpoříme projekty na vyčištění lokalit zasažených nebezpečnými chemikáliemi. Konkrétně jde třeba o skládky pesticidů nebo lokality kontaminované polychromovanými bifenyly," vyjmenovává možnosti pro podání projektových námětů ministr životního prostředí Richard Brabec.

O dotaci mohou od 1. dubna do 30. června 2016 žádat zejména subjekty, které zajišťují likvidaci ekologických zátěží, a to elektronicky prostřednictvím portálu IS KP14+[1].

,,Minimální výše způsobilých realizačních výdajů na projekt činí půl milionu korun bez DPH. Výzva je sice určena především pro subjekty zajišťující odstraňování ekologických zátěží, o dotaci mohou ale zažádat i obce, církve, obecně prospěšné společnosti a další subjekty," upřesňuje podrobnosti výzvy ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Dotace u všech podporovaných opatření činí maximálně 85 procent celkových uznatelných nákladů. Finanční podporu lze využít i na úhradu průzkumných prací nebo na zpracování analýz rizik kontaminovaných nebo potenciálně kontaminovaných lokalit. Analýza rizika kontaminované lokality je uznatelným nákladem projektové přípravy pouze tehdy, když se její realizace aktivně zúčastní odbor environmentálních rizik a ekologických škod Ministerstva životního prostředí. Za uznatelný náklad se nepovažuje nákup pozemků a staveb.

Zájemci o dotaci se mohou se svými dotazy k výzvě či podání žádosti obracet na Zelenou linku. Číslo na call centrum je 800 260 500, linka je v provozu ve všední dny od 7.30 do 16 hod. (jednotně ve všech krajích). Své dotazy můžou posílat i e-mailem na adresu dotazy@sfzp.cz.

Dokumenty k 36. výzvě najdete na internetových stránkách: www.opzp.cz

Poznámky:

[1] Žádosti je třeba podat včetně všech požadovaných příloh definovaných v Pravidlech pro žadatele a příjemce podpory v OPŽP 2014-2020, které jsou k dispozici www.opzp.cz

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů