Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ze starých PET lahví nové technologií VacuRema<SUP>Ž</SUP>

To, co donedávna platilo, už dnes ale neplatí
Ze starých PET lahví nové technologií VacuRema<SUP>Ž</SUP>
To, co donedávna platilo, už dnes ale neplatí. Traduje se, že recyklovaný PET není možno zpracovat opět na PET láhve. V nedávné době se sice našlo určité řešení pomocí technologie výroby vícevrstvých, tzv. koextrudovaných lahví, kde střední vrstva (40%) byla vyrobena z recyklovaného PET, na vnitřní a vnější vrstvu se použil panenský plast (vždy po 30% celkové hmotnosti). Koncem roku 2000 bylo ale dosaženo dalšího pokroku vyřešením recyklace v uzavřeném cyklu. Rakouská firma Erema, zabývající se produkcí zařízení pro recyklaci plastů vyvinula speciální technologii pro recyklaci (VacuRemaŽ). Touto technologií úpravy lze upravovat nejrůznější PET materiály, jako podrcené PET láhve, rentgenové a obalové fólie, nebo vlákna a to na vysoce kvalitní regranulát. Díky technologickému vývoji tohoto úpravnického zařízení získal recyklát firmy Erema osvědčení vhodnosti pro potravinářské účely od Frauenhoferova institutu, jakož i od americké Food and Drug Administration (FDA). Firma proto obdržela 17. listopadu 2000 pro úpravnický proces VacuRemaŽ oficielní "FDA Approval", což znamená převrat v úpravnictví druhotných PET surovin. Z PET lahví opět PET láhve v uzavřeném cyklu Nově vyvinutá úpravnická technologie (navržená k patentové ochraně) umožňuje realizovat koncepci "bottle to bottle": kombinací polyesterového extruderu Erema s krystalizační sušárnou této firmy je již dnes možné získat z drti PET lahví regranulát nejvyšší kvality, vhodný podle požadavků FDA pro potravinářské účely, se zvýšeným IV, ze kterého lze opět vyrábět nové PET láhve. Postup recyklace PET lahví pomocí procesu VacuRemaŽ:
  • Třídění a praní PET lahví
  • Tato oblast je doménou dceřinné rakouské firmy Warema. Od dodávky lahví v balících přes třídění, podrcení a praní až po sušení. Erema společně s firmou Warema dodává kompletní recyklační technologii, od znečištěných lahví až po regranulát se zvýšeným IV, vhodným k výrobě nových lahví. Nejmenší kompletní jednotka (prací linka s úpravnou vody a systémem VacuRema) má kapacitu 500 kg/hod (3000 t/rok) a rozpočtované celkové investiční náklady do 2,5 milionu DM (1,3 milionu EUR) podle rozsahu dodávky.
  • Úprava procesem VacuRema na granulát vhodný pro potravinářské účely:
  • Patentovaný recyklační proces pro PET láhve je schopen zpracovávaný PET účinně zbavit všech chemických nečistot. Vhodnost PET regranulátu pro potravinářské účely byla prokázána ve Frauenhoferově ústavu ve Freisingu (odpovídá evropským dokumentům ILSI z března 1998), jakož i v požadavkům americké Food and Drug Administration, Washington DC ("Points to Consider"). Senzory, zabudované v lince měří v průběhu úpravnického procesu průběžně (on-line) aktuální čistotu vyráběného regranulátu, což umožňuje účinnou kontrolu kvality.
  • Zvýšení IV (např. IV 0,76 na 0,80) procesem VacuRemaŽ
  • Požadavku, aby vyrobený regranulát svým indexem viskozity odpovídal novému zboží je při tomto procesu dosaženo díky technickým novinkám metody: krystalizačnímu sušení, kombinovanému s modifikovanou vakuovou regranulací. Touto kombinací lze dosáhnout zvýšení viskozity bez přísady chemických aditiv a bez nákladných reaktorů. Použití vhodných měřících přístrojů rovněž umožňuje v průběhu procesu úpravy průběžnou kontrolu, resp. monitorování a nastavení hodnoty IV vyráběného PET.
  • Granulace s kontinuální krystalizací
  • Zařízení může být vybaveno "in-line" krystalizací zpracovávaného regranulátu. Při této operaci je využívána tepelná energie, dodávaná v průběhu extruze, na krystalizaci pásma granulátu (patentováno). Takto vyrobený a částečně krystalizovaný regranulát lze přímo použít na obvyklých linkách na výrobu předlisků, nebo jej míchat s novým materiálem.
  • Kapacita linek
  • Linka se dodává v 8 různých kapacitních typech od 120-180 kg/hod (RM 63 TE-VSV až do 1600-1800 kg/hod (typ RM 212 TE-VSV) Zdroj: http://www.erema.at 26.4.2001 Ing. Jiří Nezval Absolonova 2a/942, 642 00 Brno, e-mail: jnezval@seznam.cz http: www.stand.cz/jnezval
    Sdílet článek na sociálních sítích

    Partneři

    Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
    Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
    ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
    EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
    INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
    ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
    NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
    E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
    Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
    Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů