SVS: Živočišný odpad by se neměl dostat do komunálního odpadu
Odpad živočišného původu včetně znehodnocených potravin by se podle Státní
veterinární správy (SVS) určitě neměl dostat do komunálního odpadu. SVS proto
vydala pro veterinární správy zásady nakládání se znehodnocenými potravinami a
surovinami živočišného původu z oblastí postižených záplavami. \"Hlavní je, aby
obce ve spolupráci s veterináři informovaly občany o nutnosti likvidace
zatopených potravin a organizovaly svoz a likvidaci asanačními podniky,\" uvedl
mluvčí SVS Josef Duben. Také v Praze podle něj Městská veterinární správa
vypracovala plán pro odstraňování živočišných odpadů a seznámila s ním
prostřednictvím ministerstva vnitra jednotlivé městské části. V případě menšího
množství mají lidé znehodnocené potraviny
[https://www.kamsnim.cz/categories/food] shromažďovat na určených místech. Pokud
je objem větší, například u obchodů či skladů, může požádat krizový štáb městské
části armádu, která je pro tyto případy vybavena, uvedl Duben. Podle ústředního
ředitele SVS Josefa Holejšovského je nezbytné, aby lidé zejména v nastávajících
teplých dnech brali veškeré pokyny veterinářů vážně. S kazícími se potravinami a
mrtvými těly uhynulých zvířat je třeba zacházet jen v gumových rukavicích,
popřípadě i s dalšími ochrannými pomůckami, zdůraznil Holejšovský. Zdroj:
eKOLOGIE
Odpad živočišného původu včetně znehodnocených potravin by se podle Státní veterinární správy (SVS) určitě neměl dostat do komunálního odpadu. SVS proto vydala pro veterinární správy zásady nakládání se znehodnocenými potravinami a surovinami živočišného původu z oblastí postižených záplavami. \"Hlavní je, aby obce ve spolupráci s veterináři informovaly občany o nutnosti likvidace zatopených potravin a organizovaly svoz a likvidaci asanačními podniky,\" uvedl mluvčí SVS Josef Duben.
Také v Praze podle něj Městská veterinární správa vypracovala plán pro odstraňování živočišných odpadů a seznámila s ním prostřednictvím ministerstva vnitra jednotlivé městské části. V případě menšího množství mají lidé znehodnocené potraviny shromažďovat na určených místech. Pokud je objem větší, například u obchodů či skladů, může požádat krizový štáb městské části armádu, která je pro tyto případy vybavena, uvedl Duben.
Podle ústředního ředitele SVS Josefa Holejšovského je nezbytné, aby lidé zejména v nastávajících teplých dnech brali veškeré pokyny veterinářů vážně. S kazícími se potravinami a mrtvými těly uhynulých zvířat je třeba zacházet jen v gumových rukavicích, popřípadě i s dalšími ochrannými pomůckami, zdůraznil Holejšovský.
Zdroj: eKOLOGIE
Sdílet článek na sociálních sítích