Pátek, 29. března 2024

Jak řešit problém biologických odpadů

Jak řešit problém biologických odpadů
Konference s názvem Jak řešit problém biologických odpadů - „Co s bioodpadem?“ - se v prostorách Krajského úřadu kraje Vysočina konala sedmý listopadový den.

Úvodní slova patřila náměstkyni hejtmana Marii Černé, radnímu Ivu Rohovskému a vedoucímu odboru životního prostředí Pavlu Hájkovi. Poté byl zahájen odborný blok přednášek týkajících se legislativy v oblasti odpadového hospodářství, Plánu odpadového hospodářství kraje Vysočina, bioodpadu a životního prostředí a praktických návodů, jak nakládat s bioodpadem. „Účastníci analyzovali, v jakých případech je vhodnější použít ten který postup nakládání s bioodpadem, tedy zda je lepší prosté kompostování nebo nějaký z postupů fermentace, či jen energetické využití jako biopaliva,“ řekl Zdeněk Fixa z odboru životního prostředí.

Po přestávce následovala přednáška týkající se využití čistírenských kalů jako bioodpadu na polích, ve fermentorech nebo jako rekultivačního materiálu. Další hosté představili praktické zkušenosti s nakládáním s bioodpadem. „Příkladem může sloužit projekt neziskové organizace ze Slovenska, která v malých obcích prosazuje tzv. domácí kompostárny, kdy každá domácnost může přinést bioodpad do kompostárny a vlastními silami jsou schopni, za rozumných nákladů, odpad přetvořit na kompost s lokálním využitím. Všechny zde získané poznatky mohou být cenné, neb v souvislosti s připravovaným Plánem odpadového hospodářství kraje Vysočina bude nutné co nejvíce využívat odpad, aby byly splněny požadavky Evropské unie,“ uvedl Z. Fixa.

Záštitu nad touto konferencí převzal radní kraje pro problematiku životního prostředí a zemědělství Ivo Rohovský.

R. Burketová
Více informací Z. Fixa, 564 602 516, fixa.z@kr-vysocina.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů