Sobota, 20. dubna 2024

Kontrola autovrakovišť skončí udělením pokut

Kontrola autovrakovišť skončí udělením pokut

Olomoucký kraj K nepříliš optimistickým výsledkům dospěli pracovníci olomoucké pobočky České inspekce životního prostředí ( ČIŽP) při nedávné kontrole autovrakovišť v Olomouckém kraji. Zjistili totiž, že bez řádného povolení krajského úřadu ( KÚ) provozují autovrakoviště tři z osmi kontrolovaných majitelů autoopraven. Nedostatky panují také v evidenci nebezpečných odpadů.
\" Z těchto důvodů bude s pěticí provozovatelů autoopraven zahájeno správní řízení. P okuta při nich může dosáhnout výše až jednoho milionu korun,\" řekl vedoucí oddělení odpadového hospodářství ČIŽP v Olomouci Josef Buchta.
Cílem celostátně pořádané kontroly bylo přimět provozovatele autovrakovišť a opraven k úklidu pro přírodu rizikových látek. S vraky aut se totiž často nakládá bez ohledu na možné ekologické znečištění, zejména půdy.\" T echnické podmínky pro provozování autovrakovišť jsou poměrně přísné,\" připomněl Buchta.\" Z e starých aut často vytékají nebezpečné látky, které není kam lapat, protože areály provozoven nejsou opatřeny nádržemi,\" připomněla tisková mluvčí ČIŽP Eva Rolečková.
Problematická ale bývá i manipulace, kdy se vraky aut pro jednotlivé náhradní díly opakovaně převracejí.\" V současné době evidujeme čtyři vydaná povolení pro provozování autovrakovišť. Další tři jsou v jednání,\" řekl vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství KÚ Josef Veselský.

Zdroj: Olomoucký den

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů