Úterý, 16. dubna 2024

Bakové hrozí založení skládky

Bakové hrozí založení skládky

Lokalita Baková poblíž obce Zbuzany, která se nachází pouhých dvě stě metrů od hranice CHKO Český kras, by se mohla v budoucnu proměnit ve skládku. Již delší dobu se zde zahraniční investor snaží prosadit těžbu stavebních surovin s následnou rekultivací uložením inertních a inertizovaných materiálů.

PETRA ŠIMKOVÁ

Ořech, Zbuzany - Lokalitu Baková v katastru Zbuzan tvoří pole. Zároveň se zde nalézá ložisko štěrkopísků. Právě tuto lokalitu mezi obcemi Zbuzany, Ořech, Choteč a Chýnice si vybral zahraniční investor pro realizaci svého záměru.Ten ale není v souladu s územním plánem Zbuzan z roku 1994 včetně pozdějších změn, podle něhož je prostor Baková určen pro těžbu stavebních písků s následným zavážením inertním materiálem a rekultivací zalesněním. Starosta Zbuzan Jiří Sušický k tomu říká:

\"Podpoříme to, co je v územním plánu Zbuzan. Obec je orgán veřejné správy, v podstatě nevydává rozhodnutí, jen pořizuje územní plán, který bude respektovat.\"

Plánovaný projekt se nelíbí některým občanům z okolních vesnic, ale ani správě CHKO Český kras.

\"Vadí nám to, protože záměr by potenciálně mohl vést k ohrožení zájmů ochrany přírody zejména v blízké přírodní rezervaci Radotínský potok,\"

uvedl Ondřej Šimůnek ze Správy CHKO Český kras.

\"Nejsem přesvědčen, že by to byla nezbytná akce. Nevidím důvod, proč by měla být skládka zrovna zde. Kolem Prahy je takových lokalit, které k tomu mají předpoklady, spousta. Je to nevhodné místo z hlediska geologického, krajinářského i spádového, zejména kvůli přírodní rezervaci a kvalitě vody v Radotínském potoce. Nehledě na to, do jaké míry záměr zapadá do koncepce odpadového hospodářství,\"

řekl Šimůnek.Ministerstvo životního prostředí zahájilo 27. října k záměru v lokalitě Baková proces EIA posuzování vlivů na životní prostředí. Oznámení záměru byla rozeslána ke zveřejnění a vyjádření všem dotčeným celkům a úřadům. Každý občan se může k oznámení písemně vyjádřit. Vývojem situace týkající se záměru na Bakové se od začátku roku 2001 zabývá občanské sdružení Karl štejnská cesta. Z jeho iniciativy, obyvatel a zastupitelů obcí se uskutečnilo ve vesnicích několik setkání s občany s cílem je informovat o záměru investora a v oběhu jsou čtyři nesouhlasné petice.

Zdroj: Berounský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů