Pátek, 29. března 2024

Občané vyhánějí ICKM z další obce

Občané vyhánějí ICKM z další obce

PRAHA – Aktivitám italské firmy ICKM se postavila další obec. Poté, co odpadářská společnost proslula na Třebíčsku svojí neschopností sanovat skládku nebezpečného odpadu, popudila si proti sobě obyvatele další obce. Tentokrát jde o Olešnou na Berounsku. Ta se stala spolu s Pozďátkami na Třebíčsku, Domoušnicemi na Mladoboleslavsku a Zbuzany u Prahy čtvrtou obcí, která italské odpadáře nechce trpět na svém území.

 Silný odpor se v Olešné vzbudil poté, co se její obyvatelé dozvěděli, že ICKM chce v katastru obce vybudovat skládku a spalovnu. V plánu byla i rezidenční zástavba a budovy drobné výroby. Jednání mezi firmou a starostou Olešné probíhalo dva roky v tichosti. Jakmile však pronikly na veřejnost plány Italů, začali občané jednat: V obci vzniklo sdružení Za zdravou Olešnou, které sepsalo proti záměrům ICKM petici. Tu podepsalo skoro 80% obyvatel obce (včetně 4 ze 7 zastupitelů) a většina chalupářů.

Zástupci sdružení pak předali petici zastupitelstvu, které se problémy kolem aktivit ICKM zabývalo na svém posledním zasedání. „Zastupitelstvo jednohlasně přijalo usnesení, na základě kterého skončí všechna jednání s firmou ICKM. Zastupitelé tuto firmu v obci nechtějí ani v budoucnosti. Dali to najevo i tím, že záměry Italů vyloučily z územního plánu obce,“ uvedl Ing. Milan Havel ze sdružení Arnika.

 Kontakty na sdružení kritizující aktivity ICKM:

 ·        Sdružení Arnika – Ing. Milan Havel – 222 781 471

·        Sdružení “Pozďátky bez jedů” - Ing. Bobek Bohumil - mobil: 777 650 200

·        Sdružení “Karlštejnská cesta” - Michaela Nemannová - mobil: 602 614 122

·        “Sdužení pro záchranu krajiny” - Ing. Arch. Jaroslav Beneš - 608 451 658

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů