Čtvrtek, 28. března 2024

Zelené sklo pro filtrace

Zelené sklo pro filtrace

Britské vodohospodářské firmy testují tzv. \"zelený písek\" z odpadních skleněných lahví, který by mohl nahradit kvalitní bílý písek, používaný pro čištění pitné vody od bakterií a mechanických nečistot.

Zpracování zeleného skla může nejen zastavit stále se zvyšující těžbu písku, ale i pomoci dostat se z krize odpadovému průmyslu. Ve Velké Británii se každoročně spotřebuje na 5,5 milionu tun skla, ale recykluje se jen něco kolem 750 000 tun.

Pro zelené sklo není ve Velké Británii příliš mnoho uplatnění. Více než polovina skleněných lahví, vyseparovaných z komunálního odpadu, pochází z dovážených vín a piva. Ačkoliv recyklace nemá žádné technické obtíže, pro získanou surovinu není v Británii odbyt. Naznačuje to i cena separovaného zeleného skla, která je pouhých 15 liber za tunu. Odpadové bílé sklo se naproti tomu znovu taví a používá se na výrobu lahví na whisky, zejména na vývoz, a proto je jeho cena dvojnásobná.

Využití zeleného skal na výrobu filtračního písku bylo podpořeno dotací jednoho milionu liber od Evropské unie a Ministerstva životního prostředí, výživy a otázek venkova (Defra), za tyto finanční prostředky byla ve Skotsku vybudována továrna, která přemění lahve od nápojů na písek, ze kterého byly původně vyrobeny. V novém provozu se zatím ve zkušební výrobě zpracovává na 1000 zeleného písku denně. Plná výroba však má být daleko vyšší. Celková poptávka se odhaduje zhruba na 250 000 tun zeleného písku ročně, pokud se tyto předpoklady naplní, mělo by vzniknout pět až šest podobných provozů především ve velkých městech, kde se lahve nejvíce sbírají. První výrobní komplex by měl být připraven k plnému provozu počátkem příštího roku. Ještě než bude \"zelený písek\" oficiálně představen veřejnosti, musí vládní inspekce pitné vody provést řadu testů a vydat osvědčení dovolující využívání této technologie soukromým firmám. Nicméně již dnes funguje ve Skotsku 50 pl ováren, které filtrují používanou vodu tímto způsobem.

ZDROJ: ODPADY

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů