Čtvrtek, 28. března 2024

S novými supermarkety roste množství odpadu v Mělníku

S novými supermarkety roste množství odpadu v Mělníku
Po otevření dvou nových supermaketů v Mělníku zaznamenala radnice, že objem odpadu ve městě vzrostl za měsíc o osm tun. \"Množství odpadu, který musíme odvézt, se po otevření Kauflandu zvýšilo až o 25 procent,\" řekl vedoucí odboru životního prostředí Ctirad Mikeš. U druhého supermarketu Lidl byl podle něj nárůst nižší, zhruba o čtyři procenta.
S přibývajícím odpadem se objevil i problém s jeho ukládáním. V Mělníku nyní fungují čtyři lokální sběrné dvory: v ulicích Bezručova, Karoliny Světlé, Na Chloumku a ve Vehlovicích. Lidé však podle Mikeše stále víc neukládají velkoobjemový odpad do sběrných dvorů, ale ke kontejnerům u domů. \"Náklady spojené s odvezením tohoto odpadu a s vyčištěním kontejnerového stání dosáhnou v letošním roce 260.000 korun,\" uvedl Mikeš.
Radnici zbývá jediné řešení, a to zastřešit a uzavřít každé kontejnerové stání. Podobný postup se osvědčil u bytových družstev, která mají kontejnery nepřístupné. \"Je tam naprostý pořádek,\" podotkl Mikeš.
Podle něj se Mělník objemem odpadu pomalu přibližuje západním městům. \"My produkujeme zhruba 38 tun za měsíc, zatímco stejně velké švýcarské město o dvě tuny více,\" vysvětlil.
 
Zdroj: Newsletter Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů