Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obce se chtějí spojit ve svém odporu k úložišti jaderného odpadu

Obce se chtějí spojit ve svém odporu k úložišti jaderného odpadu
Stále aktivnější a stupňovaný odpor proti vybudování hlubinného úložiště radioaktivního odpadu plánují lidé z Pačejova a okolních osmi obcí na Klatovsku. Je to jedna ze šesti lokalit v republice, které Správa úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO) pro budoucí stavbu úložiště vytypovala. Lidem se to ale nelíbí a plánují sepisování petic, pořádání shromáždění a protestních akcí, chtějí se také obracet na krajský úřad i poslance zvolené za region.
\"Dnes jsme se také rozhodli, že bychom se chtěli spojit i s ostatními občanskými sdruženími a aktivitami na ostatních vytypovaných místech v republice a v našem odporu a nesouhlasu pokračovat společně,\" řekl starosta Pačejova Vladimír Smolík. Zdejší občanské sdružení \"Radioaktivní odpad? Děkujeme, nechceme!\" totiž odmítá vybudování hlubinných úložišť nejen v Pačejově, ale v celé republice.
Než se radioaktivní odpad uložený pod zemí stane neškodným, potrvá to sto tisíc let, nikdo ale dnes nezaručí, že obaly, do kterých bude zabalen, vydrží taky tak dlouho, tlumočil obavy tisíců lidí starosta. \"Je to technicky nedokonalé řešení, když se to zakope pod zem bez potřebné kontroly a monitorování, nikdo teď neví, co se za čas může stát. S tak nebezpečnými věcmi bychom se nejdřív měli naučit pořádně zacházet,\" tvrdí.
Do pačejovského občanského sdružení podle něj vstoupilo už přes 2700 lidí z celé republiky. \"Přibývají po desítkách, ale chtěli bychom získat ještě masivnější podporu veřejnosti,\" uvedl starosta. Lidé se bojí znečištění podzemních vod, problémů s ukládáním a transportem odpadu i možným útokem teroristů na jaderné úložiště. Úložiště má mít nadzemní plochu 20 hektarů, v hloubce 500 až 800 metrů má vzniknout sytém chodeb a šachet s vrty na ukládání odpadu, popsal Smolík. Lidé ale požadují větší využívání alternativních zdrojů a větší důraz na zkoumání metod na dokonalejší likvidaci jaderného odpadu.
Definitivní verdikt, kde úložiště bude, padne zřejmě až za několik let. Už nyní ale experti sbírají data a vyhodnocují, které ze šesti vybraných míst je nejvhodnější. \"Už tuto středu jsme jako starostové těch vytypovaných obcí pozváni na SÚRAO na nějaké hodnocení leteckého monitorování,\" dodal Smolík.
 
Zdroj: Newsletter Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů