Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obce se spojí v boji proti jadernému odpadu

Obce se spojí v boji proti jadernému odpadu
Obce v okolí šesti lokalit po celé zemi, které Správa úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO) navrhla pro budoucí výstavbu hlubinného úložiště, se chtějí spojit a zabránit jeho výstavbě. Chtějí dosáhnout změny atomového zákona, která by jim umožnila rozhodovat o tom, jestli uložiště chtějí nebo ne. Případně by dostali i právo veta. Na spojenectví se dohodli zástupci obcí, občanských sdružení a ekologů na dnešním zasedání v Táboře.

 Obce odmítají jaderný odpad
 EU: Začněte řešit jaderný odpad
 Jaderný odpad vyhání investory

Jména šesti vytypovaných míst, kde by mohlo vzniknout hlubinné úložiště, oznámila správa 25. dubna. Na seznamu jsou Lubenec-Blatno v Ústeckém kraji, Budišov a Rohozná na Vysočině, Pačejov v Plzeňském kraji, Pluhův Žďár-Lodhéřov a Božejovice-Vlksice v Jihočeském kraji.

Na několika místech v okolí těchto lokalit už obyvatelé vyjádřili svůj názor v místních referendech. Drtivá většina obyvatel se v nich vyslovila proti vystavbě uložiště. Starostové odmítají i průzkumné aktivity SÚRAO, které výběru lokality předcházejí. Podle nich jakékoliv takové snahy poškozují region úbytkem turistického ruchu a nezájmem investorů zde stavět.

Obce se proto rozhodly spojit síly a zabránit výstavbě úložiště. \"Všichni se na tom shodneme a budeme dělat vše pro to, aby novela atomového zákona byla přijata v takovém smyslu, že obce budou mít právo do procesu zasahovat hned při samotném prvopočátku,\" řekl starosta Lodhéřova na Jindřichohradecku Jiří Dvořák.

\"Byli bychom sami proti sobě, kdybychom se nechtěli spojit,\" soudí starosta Nadějkova na Táborsku Zdeněk Černý. Podle něj se SÚRAO v mnoha věcech k obcím chová neseriózně, když například porušuje nedotknutelnost soukromého majetku.

Snahu starostů podpořilo i ministerstvo životního prostředí. Podle náměstka ministra Dalibora Stráského šéf resortu podporuje uzákonění práva obcí ve správním řízení podle atomového zákona, který by jim umožnil spolurozhodovat o tom, zda na jejich katastru bude či nebude zřízeno úložiště radioaktivních odpadů. Zároveň starosty uklidnil, že jeho resort ve svém návrhu energetické koncepce státu nepočítá se stavbou dalších atomových bloků.

Proti úložišti se staví také většina politických představitelů Jihočeského kraje včetně hejtmana Jana Zahradníka. Obce mají oporu i v některých senátorech či poslancích. Zda bude jejich snaha o získání veta úspěšná, si však nikdo z nich netroufá odhadovat.

Zdroj: Lidovky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů