Pátek, 19. dubna 2024

Skládka přestala ohrožovat okolí

Skládka přestala ohrožovat okolí

České Budějovice - Největší a nejstarší skládka na Švábově Hrádku, která leží v blízkosti budějovických sídlišť Máj a Šumava, přestala být postrachem pro své okolí. Po její roční rekultivaci převzali nyní úředníci magistrátu od firmy A. S. A. upravené území osázené trávou a stromy.
\" Ačkoli jsme už všechny práce na likvidaci staré skládky skončili, bude ji město ještě deset let spravovat jako starou rekultivovanou skládku. V praxi to znamená, že bývalá skládka zůstane za plotem a bude tam dál pokračovat rozbor podzemní vody, která z ní vytéká,\" uvedl ředitel firmy A. S. A. Petr Kaněra.
Skládka v těsné blízkosti nejvíce zalidněné části krajského města byla před rekultivací časovanou
ekologickou bombou. Vznikla totiž zhruba ve druhé polovině minulého století v místě, kde dřív dělníci těžili povrchově jíl. Až do roku 1993 město do vytěženého dolíku ukládalo netříděný komunální odpad. Podle průzkumů tam skončil i nebezpečný odpad od vojáků, ale jeho podíl v celkovém objemu se úředníkům nepodařilo upřesnit.
\" Bohužel, když jsme začali projekt připravovat, ukázalo se, že chybějí záznamy, jaký odpad se tam ukládal, a nebylo možné ani ověřit, kdy tamní skládka vznikla. Průzkumy ale jednoznačně prokázaly, že na skládce končil i nebezpečný odpad,\" řekla Vladimíra Hrušková, která na magistrátě odpovídá za odbor veřejných statků.
Ačkoli podle původního projektu se cena za rekultivaci skládky vyšplhala až na 60 milionů korun, město ji nakonec pořídilo za necelých 28 milionů. \" Do oživení skládky jsme se mohli pustit díky šedesátiprocentní dotaci od Státního fondu životního prostředí,\" uvedla náměstkyně primátora Ivana Popelová s tím, že od příštího roku bude platit magistrát ročně za sledování průsakových vod na někdejší skládce dvacet tisíc korun.
Nebezpečnou skládku v areálu Švábův Hrádek, kde zůstává v provozu sběrný dvůr komunálního odpadu, zakrylo celkem 140 tisíc kubíků přírodního materiálu. Součástí stavby je i 1,5 kilometru dlouhé odvodnění kontaminovaných vod a systém pro zpracování unikajícího metanu.

Zdroj: Mladá fronta Dnes

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů