Pátek, 29. března 2024

Radnice už pochopila, že potřebuje sběrný dvůr

Radnice už pochopila, že potřebuje sběrný dvůr

Březnice - Po nedávném sbírání zkušeností s tříděním a likvidací odpadu v německém Bavorsku se už starosta Březnice Jaroslav Hlaváč nebrání myšlence budování sběrného dvora. O potřebě vybudovat sběrné místo před časem přesvědčovala radní skupinka nadšenců. Ti se prostřednictvím Březnických novin rozhodli učit obyvatele šetrnosti k životnímu prostředí. A tím zásadním krokem je bezesporu správné nakládání s odpadem.Po návštěvě Bavorska se starosta přesvědčil, že ekologii se tam lidé učí prostřednictvím peněz. Když má občan možnost vytřídit co nejvíce druhů domovního odpadu, zůstane mu minimum zbytkového, který jako jediný zaplatí. Zbytkový odpad je v Bavorsku likvidován ve spalovnách. Jedna spalovna je určena přibližně pro oblast s milionem obyvatel.

\"S ohledem na to, že tříděním tohoto odpadu ubývá, je v Bavorsku přebytek spaloven,\" uvedl k problému Jaroslav Hlaváč.

\"Máme-li zvolit tuto cestu, musíme se vrátit k platbě úměrné ke skutečnému množství odvezeného odpadu. Dále pak musíme ošetřit pálení odpadu v kamnech a vyvážení do přírody,\" vysvětlil starosta. Podle něj musí město vyhlásit dvě výběrová řízení. První na třídění a nakládání s tříděným odpadem, tudíž na vybudování sběrného místa a zajištění třídění odpadu v domácnostech. Druhé výběrové řízení bude určeno pro zajištění likvidace a svozu zbytkového odpadu. Starosta předpokládá, že toto druhé výběrové řízení by se uskutečnilo pro rok 2005.

\"Ani jedno výběrové řízení však nebude svázáno s jakýmkoliv budoucím právem na vybudování skládky nebo rozšíření té stávající v Chrástu,\" doplnil Hlaváč.

Zdroj: Příbramský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů