Pátek, 19. dubna 2024

Švábův hrádek se dočkal rekultivace

Švábův hrádek se dočkal rekultivace
Po roce prací je plocha bývalé skládky odpadů Švábův Hrádek ve Čtyřech Dvorech na okraji města České Budějovice oseta trávou a osázena dřevinami.

Úprava skládky, která byla nejstarší a největší v regionu, si vyžádala téměř 28 milionů korun. Investorem bylo statutární město, jemuž více než 16 miliony korun přispěl Státní fond životního prostředí.

Šestnáctihektarový rekultivovaný areál nyní musí být deset let pod pravidelnou kontrolou. „Poté rozhodneme o jeho dalším využití,“ dodal Hrušková. Pracovníci dodavatele stavby, společnosti QUAIL, během 12 měsíců přemístili, dopravili nebo následně upravili více než 140.000 metrů krychlových materiálu.

„Jen 21.000 metrů krychlových tvoří horní vrstva zeminy, na níž může růst tráva a dřeviny. Součástí stavby jsou i 1,5 kilometru dlouhé drenáže pro jímání a odvod kontaminovaných průsakových vod a systém pro zachycení unikajícího metanu,“ vysvětlil jednatel společnosti Petr Kaněra.

„Skládka Švábův Hrádek vznikla přibližně ve druhé polovině minulého století v místě, kde se povrchově těžil jíl. Do roku 1993 se do bývalého zemníku ukládal směsný komunální odpad, chyběly však záznamy a nebyl doložen ani začátek skladování. Podle průzkumů zde byl uložen i nebezpečný odpad, jeho zastoupení v celkovém objemu odpadu však nebylo možné zjistit,“ doplnil Kaněra.

Zdroj: BudNews

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů