Pátek, 19. dubna 2024

Za odpad zaplatíme daleko víc

Za odpad zaplatíme daleko víc

Chrudimsko - Rodinné rozpočty zatíží v příštím roce razantní zvýšení poplatků za popelnice. Někde se zvednou téměř o 30 procent. Stačilo by přitom málo, jenom odpady zodpovědněji třídit, a odvody by mohly být mnohem nižší.
Ze zdražení nemají radost ani samy obce, které kontrakty s firmami zajišťujícími sběr odpadu zajišťují. Šok vedl v řadě z nich k vystřídání smluvních partnerů.
\"Teprve to budeme schvalovat v zastupitelstvu, ale vypadá to od ledna na 360 korun na osobu. Oproti letošním 280 korunám to je drastické, ale co se dá dělat,\" říká místostarosta Proseče František Skála. Ve městech jsou na tom však lidé ještě hůře.
Nové daně kvůli EU
V Heřmanově Městci se roční platby zvýší ze stávajících 372 na 420 korun.
\"Zdražení je logické. Odpadů domácnosti vyprodukují čím dál víc a to něco stojí. Navíc jsme teď dva roky nezdražovali,\" říká tajemnice Hana Mifková.
Prosečská radnice se porozhlížela po někom levnějším, na spadnutí byla třeba dohoda s hlineckými technickými službami.
\"Nakonec jsme ale zůstali u stávající společnosti. Rozdíl v cenových nabídkách nebyl tak velký, abychom změnu riskovali,\" dodal Skála.
Firmy zabývající se odpady musely reagovat hlavně na zvýšení spotřební daně na naftu a přesun sazby daně z přidané hodnoty u odpadů z pěti na 22 procent, které přijde se vstupem do Evropské unie.
\"Zvyšují se ceny energií, za třídění a recyklaci plastů včetně jejich lisování,\" dodal k tomu majitel jedné z firem Libor Hromádka.
Lidé si za to mohou sami
Za zvyšování plateb za popelnice si ale podle heřmanoměstecké tajemnice mohou občané značným dílem sami.
\"Máme ve městě sedm míst s barevně odlišenými kontejnery na tříděný odpad. Přesto mnohdy jejich obsah musí končit na běžné skládce komunálního odpadu, protože do něj lidé hází i to, co patří do popelnice. My pak dostaneme od smluvní firmy méně peněz za tříděný odpad a cenový tlak se tak zvyšuje,\" podotýká tajemnice Mifková.

Zdroj: Noviny Chrudimska

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů